Στάση των επαγγελματιών υγείας ως προς την εφαρμογή του εμβολίου της φυματίωσης - Βάτιστα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των στάσεων των επαγγελματιών υγείας ως προς την εφαρμογή του εμβολίου BCG αλλά και η πρόθεσή τους να εμβολιαστούν στην περίπτωση που υπήρχε ειδική σύσταση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Επιμέρους στόχοι της μελέτης ήταν η διερεύνηση του επιπέδου ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της φυματίωσης σήμερα και οι πηγές ενημέρωσής τους. Τέλος, μελετήθηκε πιθανή συσχέτιση της στάσης των επαγγελματιών υγείας με παράγοντες όπως τα έτη προϋπηρεσίας και την ιατρική ειδικότητα. Υλικό και μέθοδος: Διενεργήθηκε μια περιεκτική βιβλιογραφική αναζήτηση με χρονικό διάστημα την περίοδο 2007 - 2014. Τέθηκε γλωσσικός περιορισμός με την επιλογή άρθρων δημοσιευμένων στα αγγλικά και στα ελληνικά. Για την έρευνα κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου. Το ερωτηματολόγιο εστάλη ηλεκτρονικά σε ιατρικούς συλλόγους και επιστημονικές εταιρείες σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και συνοδευόταν από επιστολή, οποία ενημέρωνε για τους σκοπούς της μελέτης και την τήρηση της ανωνυμίας. Απάντησαν συνολικά στην έρευνα 100 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Αποτελέσματα: Η πρόθεση εμβολιασμού με BCG δεν επηρεάζεται από την ηλικία καθώς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά ήταν το ίδιο υψηλά. Την καλύτερη ενημέρωση τείνουν να έχουν οι μικρότερες ηλικίες, στις οποίες ένας στους δύο έχει αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό με BCG. Τα έτη προϋπηρεσίας δε φαίνεται να επηρεάζουν τη γνώση των ιατρών. Οι παθολογικές ειδικότητες γνώριζαν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, την αξιολόγηση της φυματινοαντίδρασης σε εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα σε μικρό ποσοστό καθώς έδωσαν και αρκετές λάθος απαντήσεις. Συμπεράσματα: Από την συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται ότι οι ιατροί στην χώρα μας δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για θέματα που αφορούν την φυματίωση και το εμβόλιο BCG, γεγονός που θέτει προβληματισμούς από τη στιγμή που έχει εισέλθει στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών. Προτείνεται συνεπώς η ενημέρωση του ιατρικού πληθυσμού αλλά και η προώθηση της εφαρμογής των σωστών πρακτικών στο νοσοκομειακό περιβάλλον τόσο σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης όσο και σε επίπεδο άμεσης έναρξης θεραπείας. Συμπερασματικά, είναι επίσης πολύ σημαντικός ο σχεδιασμός μιας συνεχούς ενδονοσοκομειακής εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας παράλληλα με την εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τη φυματίωση. ( Doosti I.A., Hashemi S.A., 2015)
Attitude of health care workers regarding the implementation of BCG vaccine
Keywords: Εμβόλια για φυματίωση; Εμβόλια BCG; Ιατρικό προσωπικό; Tuberculosis vaccines; BCG vaccines; Medical personnel; Εμβόλιο BCG; Εμβολιασμός επαγγελματιών υγείας; Πρόληψη φυματίωσης; Επιδημιολογία φυματίωσης; Πολυανθεκτική φυματίωση; Ανθεκτική φυματίωση; BCG; Health care workers vaccination; Tuberculosis prevention; Epidemiology of tuberculosis; MDR TB; XDR TB