Φιλαρμονική Εταιρία ωε φορέας ανάπτυξης - Βαγγελάτου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Μελετώντας την συμβολή του κλάδου των Πολιτιστικών Δημιουργικών Βιομηχανιών στην ανάπτυξη και δεδομένου του χαρακτήρα των δράσεων των Φιλαρμονικών ως επιμέρους κλάδος της Μουσικής «Βιομηχανίας», στην παρούσα εργασία διερευνάτε η δυναμική των Φιλαρμονικών εταιρειών και ο ρόλος που μπορούν να έχουν ως φορείς, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου. Η μελέτη ασχολείται με την ιστορική διαδρομή των φιλαρμονικών στην Ελλάδα καθώς και την παρουσία τους στην σύγχρονη πραγματικότητα, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την συμβολή τους σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Για τον ίδιο σκοπό διενεργήθηκε μελέτη περίπτωσης για την Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, η οποία επιλέχθηκε καθώς εμφανίζεται να πληροί σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διεθνής οργανισμοί, για τα νέα αναπτυξιακά μοντέλα. Νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ανανέωση των παραδοσιακών βιομηχανιών και ταυτόχρονα διαφύλαξη της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα την προαγωγή της μουσικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ταυτότητας και της κοινωνική συνοχής. Μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας γίνεται αντιληπτό ότι οι φιλαρμονικές δεν έχουν ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα, ωστόσο οι δράσεις τους παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο. Τεκμηριώνοντας την δυναμική τους ως φορέας ανάπτυξης προκύπτουν ερωτήματα για νέα έρευνα που αφορούν κυρίως στις στρατηγικές ενίσχυσης των δράσεων των φιλαρμονικών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013615 cd
Keywords: Μπάντες (Μουσική) -- Ελλάδα -- Λευκάδα (Νησί) -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μουσική -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα -- Λευκάδα (Νησί) -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική κληρονομιά -- Ελλάδα -- Λευκάδα (Νησί) -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική πολιτική -- Ελλάδα -- Λευκάδα (Νησί) -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτισμός -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα -- Λευκάδα (Νησί) -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κουλτούρα και τουρισμός -- Ελλάδα -- Λευκάδα (Νησί) -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστικές δημιουργικές βιομηχανίες; Φιλαρμονική; Φορέας ανάπτυξης; Cultural creative industries; Philharmonic; Development factor