Χρηματοοικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στον εσωτερικό τουρισμό - Θεοδώρου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Είναι γεγονός ότι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος διαχέεται με μεγάλη ταχύτητα στην παγκόσμια πραγματική οικονομία και την οδηγεί σε μια πρωτοφανή σε έκταση και βάθος οικονομική ύφεση. Στην παρούσα εργασία, γίνεται μια προσπάθεια να αποτιμηθεί η παρούσα κρίση, να διαφανούν οι αιτίες και οι δυνατότητες που υπάρχουν για όσο το δυνατόν πιο αλώβητη έξοδο από την κρίση, με έμφαση στις δυνατότητες που προσφέρει ο τουριστικός κλάδος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάλυση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων των ημεδαπών τουριστών στην Ελλάδα, στοιχεία που καταγράφθηκαν από την ελληνική στατιστική αρχή, καθώς επίσης και η συσχέτιση μεταξύ τους. Ο τουρισμός για την χώρα μας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας καθότι καταφέρνει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη αυτής αλλά και την απασχόληση. Θεωρείται δραστηριότητα η οποία αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, με συνεχώς μάλιστα αυξανόμενη σημασία. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται στην Ελλάδα μια σημαντική αύξηση του εσωτερικού τουρισμού. Μέσα σε κλίμα γενικότερης οικονομικής επισφάλειας, τόσο οι τουρίστες όσο και οι επιχειρήσεις αναπροσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Έτσι, από την μία οι τουρίστες στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς εσωτερικούς προορισμούς και πάντως σε κάθε περίπτωση μειώνουν τις αποστάσεις και την διάρκεια παραμονής τους στον προορισμό ενώ παράλληλα η τιμή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιλογής ή μη ενός προορισμού. Η πρόταση που υποστηρίζεται και στην παρούσα εργασία, είναι ότι στην χώρα μας, ο τουρισμός μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία για να βγεί από την κρίση και μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο βήμα για μια ανοδική πορεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως, οι κινήσεις και η λήψη μέτρων δεν μπορεί να γίνεται σπασμωδικά και κατακερματισμένα. Απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής, με κατεύθυνση την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την μείωση της εποχικότητας.
Μ.Δ.Ε. 63
Keywords: Τουρισμός -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα; Οικονομική κρίση; Εσωτερικός τουρισμός; Ελλάδα; Ελληνική οικονομία; Χρηματοοικονομική κρίση