Ισλαμικό Κράτος: νέα γενιά ή νέο μοντέλο τρομοκρατίας; - Μέρμηγκα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η νέα παγκόσμια κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που έχει προκύψει μετά την έλευση της παγκοσμιοποίησης έχει θέσει τους δικούς της όρους παιχνιδιού και έχει προκαλέσει νέους προβληματισμούς. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και η κατάργηση των συνόρων σε συνάρτηση με μια παρεμβατική πολιτική της Δύσης στη Μέση Ανατολή που τείνει να χαρακτηριστεί πάγια λανθασμένη συνέβαλαν στην ανάδυση ακραίων ισλαμιστικών κινημάτων που εδραιώνουν την ύπαρξή τους και πετυχαίνουν τον σκοπό τους μέσα από μια έντονη και ιδιαζόντως βίαιη τρομοκρατική δράση. Κυρίαρχος στον τομέα αυτό αναδεικνύεται το Ισλαμικό Κράτος το οποίο κάτω από έναν θρησκευτικό μανδύα επιδιώκει έναν πολιτικό σκοπό: τη δημιουργία έθνους και την ανασύσταση του Χαλιφάτου. Ο σκοπός, η δράση και η λειτουργία της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης ενέχουν στοιχεία που την κάνουν ως ένα βαθμό να διαφοροποιείται από τις αντίστοιχες οργανώσεις που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τα καινοφανή αυτά στοιχεία μελετώνται μέσα από αυτό το πόνημα προκειμένου να αναδειχθεί η πραγματική εικόνα της οργάνωσης που σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπισή της.
Islamic State: Is it about a new generation of terrorists or a new terroristic model?
Keywords: Τρομοκρατία; Ισλάμ και κράτος; Ισλαμικός φονταμενταλισμός; Ισλάμ και πολιτική; Ισλάμ και παγκόσμια πολιτική; Ισλαμικό κράτος; Τρομοκρατία; Θρησκευτικός εξτρεμισμός; Ισλάμ