Η διερεύνηση της ψυχικής ανθεκτικότητας με την εργασιακή ικανοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού. η περίπτωση του ΓΝ Κορίνθου - Σταματοπούλου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Εισαγωγή: Η εργασιακή ικανοποίηση και η ψυχική ανθεκτικότητα ευθυγραμμίζονται επηρεάζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σκοπός: Η διερεύνηση της σχέσης της ψυχικής ανθεκτικότητας με την εργασιακή ικανοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο της Κορίνθου. Μεθοδολογία:Για την επίτευξη του στόχου της μελέτης διεξήχθη έρευνα στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Κορίνθου. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 85 νοσηλευτές. Ως μέθοδος δειγματοληψίας της έρευνας εφαρμόστηκε η τυχαία δειγματοληψία. Η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης. Τα ερωτηματολόγια της έρευνας που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: η κλίμακα ανθεκτικότητας Connor-Davidson (CD-RISC) και το Job Satisfaction Survey(JSS). Η στατιστική ανάλυση βασίστηκε στην περιγραφική και επαγωγική στατιστική με το SPSS 25. Αποτελέσματα:Η πλειοψηφία των νοσηλευτών του νοσοκομείου ήταν μέτρια ικανοποιημένη από την εργασία του (71,8%). Συγκεκριμένα, η δυσαρέσκεια εντοπίστηκε κυρίως στο μισθό (68,2%), την προαγωγή (42,4%), τα προνόμια και οφέλη (68,2%), τις ενδεχόμενες ανταμοιβές (52,9%), τις συνθήκες λειτουργίας (54,1%), ενώ ήταν ικανοποιημένο από την εποπτεία και επίβλεψη (58,8%), την σχέση με τους συναδέλφους (50,6%), την φύση της εργασίας (62,4%). Το 40% δήλωσε ουδετερότητα ως προς την επικοινωνία. Επίσης, οι νοσηλευτές απέδειξαν μέτρια ψυχική ανθεκτικότητα (64,37). Η υψηλότερη ψυχική ανθεκτικότητα παρατηρήθηκε στην προσωπική επάρκεια (18,52), ενώ η χαμηλότερη στις πνευματικού χαρακτήρα επιρροές (4,93). Τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος επηρεάζουν σημαντικά την εργασιακή ικανοποίηση και την ψυχική ανθεκτικότητα. Τέλος, η εργασιακή ικανοποίηση και η ψυχική ανθεκτικότητα συσχετίσθηκαν θετικά (r = 0,345). Συμπεράσματα:Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να ενισχύσουν την εργασιακή ικανοποίηση μέσω της αύξησης των κινήτρων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης, οφείλουν οι ιθύνοντες να αναγνωρίσουν την σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας των νοσηλευτών και να υποστηρίξουν δράσεις σχετικά με την βελτίωση της.
Αριθμός Εισαγωγής: 012591 cd
Keywords: Νοσηλευτές; Νοσηλευτές -- Εργασιακή ικανοποίηση; Νοσηλευτές -- Ψυχική υγεία; Εργασία -- Ψυχολογικές απόψεις