Η ανταγωνιστικότητα της επιτραπέζιας ελιάς στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. - Μητροπούλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Κατά το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας, θα αναλυθεί η αναγκαιότητα της έρευνας αγοράς, τα οφέλη που αποκτά μια επιχείρηση η οποία διενεργεί έρευνες καθώς και τα στάδια διεξαγωγής μιας έρευνας και ο ρόλος της. Κατά το δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια κατανομή της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και η αντίστοιχη ελληνική παραγωγή και η κατανομή της μέσα στις Περιφέρειες της Ελλάδος. Στη συνέχεια αποτυπώνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτραπέζια ελιά προς τις τρίτες χώρες και κλείνοντας το δεύτερο κεφάλαιο, παίρνουμε μια πρώτη άποψη σχετικά με την κατάταξη των τριών χωρών και της Ελλάδος με βάση την ποιότητα ζωής τους. Μπαίνοντας στο κυρίως μέρος της εργασίας, καταγράφονται σε τρία διαφορετικά κεφάλαια οι τρεις χώρες ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας με την Βουλγαρία, βλέπουμε κάποια γενικά και δημογραφικά στοιχεία της χώρας, καθώς και γενικά οικονομικά στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Αναλύονται διαγραμματικά οι εισαγωγές και εξαγωγές της χώρας από και προς την Ελλάδα και συγκρίνονται ώστε να δούμε το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών μεταξύ τους. Στη συνέχεια γίνεται καταγραφή των πληροφοριών που βρέθηκαν σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες της Βουλγαρίας, με εστίαση πάνω στην κατανάλωση της επιτραπέζιας ελιάς και την ενσωμάτωσή της στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Ακόμα, γίνεται αναφορά στους τρόπους εισόδου των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά, καθώς και στις τιμές λιανικής πώλησης που υπάρχουν στην επιτραπέζια ελιά σε διάφορες μορφές (χύμα ή τυποποιημένη) και σε διάφορες συσκευασίες – περιέκτες που μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει. Ολοκληρώνοντας, αναφέρονται συμπεράσματα για την κατάσταση της βουλγαρικής αγοράς και προτάσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εισέλθουν σε αυτήν. Αντίστοιχη ανάλυση με την αγορά της Βουλγαρίας, γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες, κατά σειρά Ουγγαρία και Ρουμανία. Έχοντας καταγράψει το κυρίως μέρος της εργασίας συνεχίζουμε με κάποιες βασικές γνώσεις που πρέπει να γνωρίζει μια νεοσύστατη εξαγωγική επιχείρηση. Αρχικά μιλώντας πάνω στους κανονισμούς, στα πρότυπα και στις ετικέτες, θεμελιώνονται οι βάσεις μιας επιχείρησης και οι όροι που μπορεί να διαχειρίζεται τα προϊόντα τα οποία πουλάει. Προχωρώντας, βλέπουμε τους διεθνείς εμπορικούς όρους που απαρτίζουν οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή ανάμεσα σε δύο επιχειρήσεις διαφορετικών ή μη χωρών και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των ευθυνών του αγοραστή και του πωλητή, χωρίς να γίνονται παρανοήσεις ανάμεσα στις εμπορικές συναλλαγές, ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται σε διαφορετική γλώσσα της μητρικής των συναλλασσόμενων, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν κόστη ή/και λύση της συνεργασίας. Κλείνοντας, καταγράφεται η προσωπική άποψη του συντάκτη της εργασίας πάνω σε ένα πρωτόγνωρο θέμα που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο εμπόριο και η ανθρωπότητα. Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια καταγραφής των συνεπειών που έχει φέρει η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού στο διεθνές εμπόριο, μέσα από προσωπική οπτική γωνία, παρακολούθηση σεμιναρίων, ανταλλαγή γνώμεων και παρακολούθηση της επικαιρότητας. Κατά το τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, γίνεται διατύπωση των συμπερασμάτων που βγήκαν από την συγκεκριμένη μελέτη.
The competitiveness of table olives in the markets of Bulgaria, Hungary and Romania
Αρ. Εισ.: 17 cd
Keywords: Ελιά; Επιτραπέζια ελιά; Ελιά (καρπός) -- Βιομηχανία και εμπόριο -- Ελλάς; Διεθνές εμπόριο; Επιτραπέζια ελιά; Διεθνές εμπόριο; Αγορές; Βουλγαρία; Ουγγαρία; Ρουμανία; Εξαγωγές; Επιχείρηση