Η συμβολή τεχνικών ΔΤΕ στη διδασκαλία της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων παραγωγής προφορικού λόγου σε μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου - Ουλή, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να ερευνήσει την επίδραση των τεχνικών ΔΤΕ στη διδασκαλία της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής προφορικού λόγου σε μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκαν δώδεκα εργαστήρια βασισμένα σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές όπως δάσκαλος σε ρόλο, καυτή καρέκλα, δραματοποίηση κ.α. με σκοπό να διερευνηθεί ο βαθμός που οι τεχνικές αυτές συνέβαλαν στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου των μαθητών στην ξένη γλώσσα. Το ερευνητικό δείγμα αποτέλεσαν 15 μαθητές της Ε΄ τάξης. Για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ακρίβεια επί των ερευνητικών συμπερασμάτων επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί μεικτή έρευνα με χρήση ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν πως η αξιοποίηση τεχνικών ΔΤΕ κατά τη διδασκαλία των Αγγλικών είχε θετική επίδραση στην καλλιέργεια και τη βελτίωση της παραγωγής προφορικού λόγου στους μαθητές. Το πρώτο μέρος της εργασίας αποτελεί το θεωρητικό πλαίσιο και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: α. Η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στην εκπαίδευση, β. Δράμα και θεατρικές τεχνικές στην εκπαίδευση και γ. Οι τεχνικές ΔΤΕ στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η ερευνητική διαδικασία και η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε προκειμένου να εξαχθούν τα ερευνητικά συμπεράσματα.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Δραματική τέχνη; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Καλλιέργεια προφορκού λόγου; Αγγλικά; Εμάθηση ξένων γλωσσών; Μεικτή έρευνα; τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, δράμα στην εκπαίδευση, διδασκαλία Αγγλικών, Αγγλικά ως ξένη ή δεύτερη γλώσσα, κίνητρα εκμάθησης, καλλιέργεια γλωσσικών ικανοτήτων, βελτίωση προφορικού λόγου