Ανάλυση περιεχομένου των τηλεοπτικών διαφημίσεων των στοιχηματικών εταιριών - Παπασταθοπούλου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο στοιχηματισμός αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης του οργανωμένου αθλητισμού κι ως εκ τούτου συνιστά ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παράμετρο στη μελέτη της Αθλητικής Διοίκησης στην Ελλάδα. Τα μεγάλα ποσά που προέρχονται από την φορολογία των παικτών τυχερών παιγνίων και κατανέμονται ετησίως στον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό μέσω του ειδικού μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, ανάγουν τα στοιχηματικά και άλλα τυχερά παίγνια σε οικονομικούς «αιμοδότες» του ελληνικού αθλητισμού, ειδικά δε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, σε πυλώνα της βιωσιμότητας του. Υπολογίζεται ωστόσο ότι στη χώρα μας περίπου 100.000 παίκτες τυχερών παιγνίων εμφανίζουν ζητήματα εθισμού, δηλαδή τελούν σε κατάσταση απώλειας του ελέγχου της παικτικής συμπεριφοράς τους, εντασσόμενοι στην κατηγορία των «παθολογικών παικτών» - χαρακτηρισμός ο οποίος τους διαφοροποιεί από τους «προβληματικούς» παίκτες των οποίων η εμπλοκή στα τυχερά παίγνια θεωρείται λιγότερο σοβαρή. Τόσο η παθολογική όσο και η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια έχουν ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τη συμπεριφορά και την καθημερινότητα του ατόμου, ενώ στις παθολογικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Με βάση τα προηγούμενα, συνιστά αναγκαιότητα η διαμόρφωση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου κατά της εξάρτησης από τα παίγνια. Ο έλεγχος των διαφημίσεων των στοιχηματικών εταιριών αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους για τη διαμόρφωση συνθηκών υπεύθυνου παιγνιδιού. Ειδικότερα δε η τηλεοπτική διαφήμιση του στοιχηματισμού η οποία προβάλλεται σε ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση ευρύτατα κοινά, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, απαιτεί την ιδιαίτερη μέριμνα των αρμόδιων αρχών. Στο πλαίσιο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας μελετώνται οι τηλεοπτικές διαφημίσεις τεσσάρων μεγάλων αδειοδοτημένων στοιχηματικών εταιριών και συγκεκριμένα, του ΟΠΑΠ, της ΣΤΟΙΧΗΜΑΝ, της NOVIBET και της ΒETSSON με στόχο να διερευνηθούν α) το είδος και το περιεχόμενο των διαφημιστικών μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται και β) ο βαθμός κατά τον οποίον οι συγκεκριμένες διαφημίσεις συμμορφώνονται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που θέτει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στην ευθύνη της οποίας υπάγεται η Εμπορική Επικοινωνία των Στοιχηματικών εταιριών. Για τη μελέτη του θέματος διεξάγεται πρωτογενής έρευνα (ποιοτική ανάλυση περιεχομένου), στο πλαίσιο της οποίας αναλύονται τα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα των συγκεκριμένων εταιριών από το 2021 και εντεύθεν, δηλαδή κατά την περίοδο της αδειοδοτούμενης λειτουργίας τους.
Content analysis of television advertising of betting companies
Keywords: Παιχνίδια, Τυχερά; Παιχνίδια, Τυχερά - Ψυχολογικές απόψεις; Εθισμός στο τζόγο; Διαφήμιση - Ηθική; Τηλεοπτική διαφήμιση; Στοιχηματικές εταιρίες; Gambling; Gambling - Psychological aspects; Compulsive gambling; Advertising - Ethics; Television advertising; Betting Companies; Τυχερά Παίγνια; Στοιχηματισμός; Στοιχηματικές Εταιρίες; Εθισμός; Διαφήμιση; Gambling; Betting; Betting Companies; Addiction; Advertising