Οικονομικές επιπτώσεις και συμπεράσματα μέσα από την μελέτη και σύγκριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 με την παγκόσμια κρίση της πανδημίας του κορονοϊού 2020 - Μπακαγιάννη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αντικείμενο διερεύνησης της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής, είναι η ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων κυρίως, στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών, σε όλες τις Ηπείρους του κόσμου, μέσα από την έλευση των δύο σημαντικότερων κρίσεων. Την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού, που εξελίχθηκε σε βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση. Επίσης, μέσα από αυτήν την ανάλυση, αναφέρονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων για τον κατευνασμό των οικονομικών υφέσεων, πραγματοποιείται συγκριτική ανάλυση των δύο αυτών κρίσεων και διατυπώνονται συμπεράσματα. Αναλυτικότερα, η εργασία ξεδιπλώνεται ως εξής: Το κεφάλαιο 1 αναφέρει κάποιές γενικές πληροφορίες για τον ορισμό μίας οικονομικής κρίσης, τους κυριότερους τύπους οικονομικών κρίσεων, τις φάσεις και τα χαρακτηριστικά των οικονομικών κύκλων, την ερμηνεία τους βάσει σημαντικότερων οικονομικών θεωριών καθώς και τα κυριότερα αίτια δημιουργίας μίας οικονομικής κρίσης. Το κεφάλαιο 2 κάνει μία αναδρομή στο πώς ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πιστεύεται ότι οι ρίζες της εμφανίζονται στην παγκόσμια κρίση του 1970, με την έννοια της νοοτροπίας που εφαρμόζεται, που γνώμονα έχει το καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου. Αναλύονται διεξοδικά τα στάδια της κρίσης του 1970, η απαρχή της κρίσης του 2008, τα στάδια και τα χαρακτηριστικά της, οι βασικές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως, καθώς και το αντίκτυπο στις διεθνείς τάσεις αυτοκτονιών, στο διεθνές εμπόριο, στις κοινωνικές σχέσεις και στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Στο κεφάλαιο 3, αναλύονται οι οικονομικές επιπτώσεις τις παγκόσμιας κρίσης του 2008 στις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ασίας και του Ειρηνικού και της Αφρικής. Παρουσιάζεται ο αντίκτυπος σε βασικούς οικονομικούς δείκτες των χωρών. Στη συνέχεια του κεφαλαίου αναφέρονται πολιτικές των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης του 2008, καθώς και βασικά συμπεράσματα. Το κεφάλαιο 4, αναφέρει το πως ξεκίνησε η παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις σε πληθώρα χωρών στις τέσσερις Ηπείρους που αναφέρθηκαν ανωτέρω, μέσα από την ανάλυση βασικών οικονομικών δεικτών. Κλείνοντας, το κεφάλαιο 5, πραγματοποιεί συγκριτική ανάλυση μεταξύ των δύο αυτών παγκόσμιων κρίσεων, εξετάζοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Κύρια ευρήματα της διπλωματικής εργασίας, όσον αφορά τον απολογισμό της τελεσθείσας κρίσης του 2008, είναι ότι η οι άνθρωποι που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις οικογένειες και τα κοινωνικά τους δίκτυα, παρά σε επίσημους θεσμούς, για να ξεπεράσουν οι ίδιοι την κρίση. Αποκαλύπτεται ουσιαστικά, σε μεγάλο βαθμό, η ευπάθεια του κρατικού μηχανισμού και τα ανύπαρκτα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πιο ευάλωτες στην εκμετάλλευση των εργοδοτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρουσιάζονται οι γυναίκες. Επίσης παρατηρείται ότι η σχετικά χαμηλή ενσωμάτωση των περιοχών στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, διαφύλαξε τις οικονομίες. Όσον αφορά τη σύγκριση των δύο κρίσεων διαπιστώνουμε ότι: Και στις δύο κρίσεις αγνοήθηκαν τα προειδοποιητικά σημάδια. Το σοκ και ο πανικός κυριαρχούνται και στις δύο, με αποτέλεσμα την μη ανάληψη επενδυτικών σχεδίων. Η αδιαφάνεια του κινδύνου εμφανίζεται και στις δύο περιπτώσεις. Τέλος, το μέγεθος και η ταχύτητα της κρίσης του κορονοϊού είναι μεγαλύτερα και έχουν ποικίλες παγκόσμιες επιπτώσεις, σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Economic impact and conclusions from the study and comparison of the global economic crisis of 2008 with the global pandemic coronavirus crisis 2020
Μ.Δ.Ε. 05
Keywords: Οικονομική κρίση; Χρηματοπιστωτική κρίση; Επιδημίες; Επιδημίες -- Οικονομικές απόψεις; Χρηματοπιστωτική κρίση; Πανδημία; Ανθεκτικότητα; Εμβάσματα