Διερεύνηση των απόψεων των Κοινωνικών Λειτουργών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως προς την ευκολία χρήσης και την αποτελεσματικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας - Καχριμάνη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Στα πλαίσια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ελλάδος η δημόσια διοίκηση αξιοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ώστε να είναι πιο αποδοτική η λειτουργία της και οι πολίτες να μπορούν εύκολα και άμεσα να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πρωταρχικό ρόλο στη σύγχρονη δημόσια διοίκηση κατέχουν τα πληροφοριακά συστήματα με τα οποία οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες με εξειδικευμένες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό πρέπει όλα τα πληροφοριακά συστήματα να αξιολογούνται ως προς την χρησιμότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα για την οποία δημιουργήθηκαν. Η παρούσα εργασία διερευνά τις απόψεις των Κοινωνικών Λειτουργών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως προς την ευκολία χρήσης και την αποτελεσματικότητα του πληροφοριακού συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας. Διενεργήθηκε έρευνα με τη μέθοδο των συνεντεύξεων. Το δείγμα αποτέλεσαν έξι κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται σε υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ενώ το πληροφοριακό σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας (anynet.gr) είναι απλό και εύχρηστο, δεν είναι αποτελεσματικό καθόσον δεν εξαλείφθηκαν οι προγενέστερες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά αντίθετα αυξήθηκαν. Για χάρη συντομίας το πληροφοριακό σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας θα αναφέρεται ως anynet.gr.
Μ.Δ.Ε. 6
Keywords: Κοινωνικοί λειτουργοί - Πελοπόννησος (Ελλάδα); Υιοθεσία; Ανάδοχη φροντίδα; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης - Αποτελεσματικότητα; Social workers - Peloponnese (Greece); Adoption; Foster care; Management information systems - Effectiveness; Πληροφοριακά σύστηματα; anynet.gr; Κοινωνικοί λειτουργοί; Αποτελεσματικότητα; Information systems; Social worker; Efficiency