Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος: ανήλικοι πρόσφυγες, συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματά τους - Καρναβά, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η προσέγγιση και η κριτική των δομών υποστήριξης των ανήλικων προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας, σε συνάρτηση με το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των ανήλικων, αλλά και ο ρόλος που αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι κρατικών ή ιδιωτικών οργανισμών στην προώθηση της βέλτιστης διαπαιδαγώγησης των ανηλίκων. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιείται ανασκόπηση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ανήλικων προσφύγων με βάση τις δύο ταυτότητες που κατέχουν παράλληλα: δηλαδή, την ταυτότητά τους ως αιτούντες άσυλο και τη ταυτότητά τους ως ανήλικοι. Προσεγγίζεται, δηλαδή, το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας ξεχωριστά, βρίσκοντας κοινά σημεία όπου συνδέονται νομοθετικά. Έπειτα, εφαρμόζεται μία κριτική προσέγγιση σε διάφορα θέματα που ανακύπτουν από τη μελέτη της σχετικής νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας και πορίσματα ερευνών και εγγράφων που έχουν βγάλει ερευνητικά κέντρα, διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ), σχετικά με την προσφυγική κρίση και τους ανήλικους πρόσφυγες. Στη συνέχεια, προχωράω σε διασταύρωση της θεωρητικής ενασχόλησης και έρευνας του αντικειμένου με τα όσα είπε ο πληθυσμός της ποιοτικής έρευνας, ώστε να αναδειχθούν τα κενά προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των ανήλικων προσφύγων και τα προβλήματα που διατηρούνται διαιωνίζονται στις δομές κράτησης και κέντρα φιλοξενίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012258-012259 cd
Keywords: Παιδιά πρόσφυγες -- Ελλάδα; Παιδιά πρόσφυγες -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Προσφυγικές ροές; Ανήλικοι αιτούντες άσυλο; Κέντρα φιλοξενίας; Ανθρώπινα δικαιώματα; Refugee flows; Minor refugees; Hosting centres; Human rights