Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία - Λαυράνος, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί τα τελευταία χρόνια τομέα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Η ιδιαίτερη φύση του φαρμάκου το καθιστά ένα βιομηχανικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας κι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, με αποτέλεσμα να αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις. Ειδικότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της οικονομίας της χώρας μας, και παρόλη την οικονομική ύφεση και της συγκυρίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι εφικτό η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της κλινικής έρευνας. Ιδίως, όταν σήμερα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δημιουργήσει μια σημαντική πορεία, για περισσότερα από 50 χρόνια, στην έρευνα και την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων και ασθενειών. Επιπρόσθετα, ο φαρμακευτικός τομέας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τομείς για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, και στηρίζεται από όλα τα κράτη της Ε.Ε, και του κόσμου σχετικά με την προώθηση καινοτόμων ενεργειών και διαδικασιών. Η ανάγκη για καινοτομία, ιδίως στον φαρμακευτικό τομέα, είναι ευδιάκριτη και καθοριστική για την εξέλιξη της βιομηχανίας αυτής. Κατανοώντας την ιδιαιτερότητα του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας για καινοτομία και έρευνα, ο βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναλύσει τις έννοιες της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα του φαρμάκου και τη φαρμακοβιομηχανία. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η εργασία διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια, όπου παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες της καινοτομίας και της κλινικής έρευνας, αναλύεται ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας και παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία για αυτόν. Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται μελέτη περίπτωσης σε μια εταιρεία που προωθεί την καινοτομία και συμβάλλει ενεργά στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων και δραστικών ουσιών, την ΕΛΠΕΝ Α.Ε.
Research and development and innovation in pharmaceutical industry
Keywords: Φαρμακολογία; Κλινική φαρμακολογία; Φαρμακοβιομηχανία - Ελλάδα; Φαρμακοβιομηχανία - Οικονομικές απόψεις; Φαρμακοβιομηχανία - Έρευνα; Φαρμακοβιομηχανία - Τεχνολογικές καινοτομίες - Περιπτωσιολογικές μελέτες; Φαρμακοβιομηχανία - Κυβερνητική πολιτική; Pharmacology; Clinical pharmacology; Pharmaceutical industry - Greece; Pharmaceutical industry - Economic aspects; Pharmaceutical industry - Research; Pharmaceutical industry - Technological innovations - Case studies; Pharmaceutical industry - Governmen policy; Φαρμακοβιομηχανία; Καινοτομία; Έρευνα και ανάπτυξη; Κλινική μελέτη; ΕΛΠΕΝ; Pharmaceutical industry; Innovation; Research and development; Clinical study; ELPEN