Ασφάλεια Ασύρματων Δικτύων στο Φυσικό Επίπεδο - Βόττας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η ασφάλεια των ασύρματων δικτύων στο φυσικό επίπεδο.. Αρχικά παρουσιάζονται οι απαιτήσεις ασφαλείας στα ασύρματα δίκτυα, καθώς και οι προσεγγίσεις στο φυσικό επίπεδο. Στη συνέχεια, μέσα από την δεύτερη παρουσίαση, γίνεται αναφορά στη συνεργατική αναμετάδοση με αξιόπιστους και αναξιόπιστους αναμεταδότες, καθώς και στη συνεργατική παρεμβολή. Επίσης, εξετάζουμε μία περίπτωση ενός δικτύου μυστικότητας με πολλούς φιλικούς παρεμβολείς και υποκλοπείς, όπου η πηγή θέλει να επικοινωνήσει με ασφάλεια με τον προορισμό. Μέσω μαθηματικών εκφράσεων καταλήγουμε σε ένα αλγόριθμο και σχολιάζονται τα αποτελέσματα. Παρουσιάζονται εν συντομία τα συστήματα πολλαπλών εισόδων- πολλαπλών εξόδων (ΜΙΜΟ) και τα θέματα ασφάλειας σε αυτά. Τέλος, η εργασία ερευνά την αναζήτηση ασφάλειας φυσικού επιπέδου σε διάφορες τεχνολογίες 5G, όπως π.χ μαζικό κύμα πολλαπλών εισόδων πολλαπλών εξόδων(massive MIMO), χιλιοστών επικοινωνίας, ετερογενή δίκτυα, μη ορθογώνια πολλαπλής πρόσβασης και full-duplex. Επίσης, συμπεριλαμβάνουμε τις βασικές έννοιες καθεμιάς από τις προαναφερθείσες τεχνολογίες. Προσδιορίζονται επίσης μελλοντικά πεδία έρευνας και τεχνικές προκλήσεις της ασφάλειας φυσικού επιπέδου.
PHY layer security in wireless networks
Μ.Δ.Ε. 99
Keywords: Προστασία δεδομένων; Δίκτυα υπολογιστών-Μέτρα ασφαλείας; Ασύρματα δίκτυα; Data protection; Computer networks-Security measures; Wireless LANs; Ασύρματα δίκτυα; Φυσικό επίπεδο; Χωρητικότητα μυστικότητας; Πιθανότητα διακοπής απορρήτου