Πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη του Άργους: Ανάδειξη μνημείων και Ευρωπαϊκή Πολιτική - Μπαλτά, Ζωή-Θεοφανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μία σκιαγράφηση της πόλης του Άργους και των μνημείων της. Οι πολιτιστικές διαδρομές, ως ευρωπαϊκή πολιτική και ως εργαλείο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού, με σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα και πρακτικές δύνανται να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην περιφερειακή ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η εστίαση γίνεται στην πόλη του Άργους, που ως μελέτη περίπτωσης επιλέγεται, καθώς είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και ποικιλόμορφα τοπογραφικά στοιχεία, που ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητη. Η έρευνα έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων, επιτόπιας έρευνας καθώς έγινε και SWOT ανάλυση των χαρακτηριστικών της πόλης. Με βάση τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους, αλλά και τις δυνατότητες της πόλης, προτείνεται μια πολιτιστική διαδρομή που στόχο έχει να λειτουργήσει ως έναυσμα για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ως προς την πολιτιστική της κληρονομιά αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάδειξης της περιοχής ως πολιτιστικού-τουριστικού προορισμού, με απώτερο σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης του Άργους σε όλους τους τομείς: κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς.
Cultural routes in the city of Argos: Highlighting monuments and European Policy
Αρ. Εισ.: 61 cd
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Άργος; Πολιτιστικός τουρισμός -- Ελλάδα – Άργος; Περιβαλλοντικός σχεδιασμός -- Αρχαιολογικοί χώροι; Αρχαιότητες; Αειφορία; Πολιτιστική διαδρομή; Πολιτιστική κληρονομιά; Συλλογική μνήμη και ταυτότητα; Ευρωπαϊκή πολιτική; Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων; Cultural route; History; Cultural heritage; Collective memory and identity; European politics; Highlighting archaeological sites