Γυναίκες και Αθλητισμός (1830-1940) - Λάιου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η διπλωματική αυτή εργασία πραγματεύεται τη συμβολή των γυναικών στον τομέα του αθλητισμού από το 1830 περίοδο σύστασης του νεοελληνικού κράτους μέχρι και την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1940. Ο αθλητισμός συνιστά σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του πολιτισμού καθώς δίδαξε τις αρχές του Ολυμπισμού. Αν και από την αρχαιότητα υπήρξε πεδίο δράσης των αντρών και μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο γυναικείος αθλητισμός αγωνιζόταν να εξελιχθεί. Στην εν λόγω εργασία επιχειρείται η καταγραφή της σταδιακής συμμετοχής της γυναίκας στα αθλητικά δρώμενα, ενώ αναδεικνύονται και οι σημαντικές πτυχές της παρουσίας της στον χώρο του αθλητισμού.
Keywords: Αθλητισμός για γυναίκες -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Αθλητισμός για γυναίκες -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Αθλήτριες -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Αθλήτριες -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ολυμπιακοί αγώνες -- Ιστορία; Αθλητισμός; Γυναίκες; Ολυμπιακοί Αγώνες; Φυσική Αγωγή; Ολυμπιακό Κίνημα; Athletics; Women; Olympic Games; Physical Education; Olympic Movement