Πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης. Η περίπτωση της εφαρμοφής (πιλοτικής) του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - Κότσαλος, Αγαθάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε διάφορες μορφές) έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η Πιλοτική Φάση εφαρμογής του Μέτρου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ο Δήμος Μεσολογγίου ήταν ένας από τους 13 Δήμους της χώρας στους οποίους ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του Μέτρου «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» με δικαιούχους άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη και πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι ο Δήμος Μεσολογγίου δε συμμετέχει στο τρέχον Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Κ.Ε.Α.). Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι κατά πρώτον η παρουσίαση του Μέτρου «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (ευρωπαϊκή και ελληνική κατάσταση), και η απεικόνιση των βασικών μεγεθών Πιλοτικής εφαρμογής του στο Δήμο Μεσολογγίου και εν συνεχεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ανωτέρω, η εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων. Με αφορμή τα αποτελέσματα της Πιλοτικής εφαρμογής (στον Δήμο Μεσολογγίου) και λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη βελτίωσης του (ανα) σχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής (εισοδηματικής) στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού επιδιώκεται με την παρούσα εργασία να παρουσιαστούν συγκεντρωτικά στοιχεία (ποσοτικά, οικονομικά και ποιοτικά) από την Πιλοτική Εφαρμογή του Ε.Ε.Ε. στο Δήμο Μεσολογγίου με στόχο αφενός μεν την εξαγωγή συμπερασμάτων, αφετέρου δε την κατάρτιση προτάσεων για τη βελτίωση της εφαρμογής του μέτρου του Ε.Ε.Ε. Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα γίνεται συνοπτική περιγραφή του «Θεωρητικού Πλαισίου» της εργασίας (Ορισμοί και διακρίσεις, κλπ) επιδιώκοντας τον ορισμό και την οριοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ στη δεύτερη ενότητα γίνεται παρουσίαση του τρόπου εφαρμογής του Ε.Ε.Ε. σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Εμπειρία). Στην συνέχεια, γίνεται συνοπτική ανάλυση του «Εσωτερικού Περιβάλλοντος» αναλύοντας το φαινόμενο της φτώχειας στην Ελλάδα και την επιδοματική πολιτική που ακολουθείται. Επίσης, στην ίδια ενότητα, γίνεται παρουσίαση της Πιλοτικής Εφαρμογής του Ε.Ε.Ε. στους 15 Δήμους και τέλος περιγραφή του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του Ε.Ε.Ε. Στην τέταρτη ενότητα γίνεται παρουσίαση των οικονομικών και δημογραφικών στοιχείων και αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής του Ε.Ε.Ε. στον Δήμο Μεσολογγίου, «ποιοτικών» στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέσω ερωτηματολογίων (σε δικαιούχους Ε.Ε.Ε της περιοχής και υπαλλήλους του Δήμου που συμμετείχαν στην υλοποίηση του Μέτρου), αλλά και συνεντεύξεων με στελέχη του Δήμου. Συνδυάζοντας τα ανωτέρω, στην τελευταία ενότητα παρουσιάζεται μια σειρά συμπερασμάτων για την πιλοτική εφαρμογή του Ε.Ε.Ε στον Δήμο Μεσολογγίου (π.χ. καταγραφή των συνηθέστερων και σημαντικότερων προβλημάτων) και κατάρτιση προτάσεων για τη βελτίωση του μέτρου.
Policies for social solidarity. The case of application (pilot) minimum guaranteed income in the municipality holy city of Messolongi
Keywords: Αλληλεγγύη; Εισόδημα, Κατανομή του--Ελλάδα; Φτώχεια--Ελλάδα; Φτώχεια; Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Δήμμος Μεσολογγίου; Εισοδηματική πολιτική