Πολιτικές υποδοχής και ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Προβλήματα, προκλήσεις, βελτιωτικές προτάσεις. - Ταμπακοπούλου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός: Η εργασία διερευνά τις πολιτικές υποδοχής και ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, εστιάζοντας στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Αναλύει τα υφιστάμενα νομικά και διοικητικά πλαίσια, καθώς και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την προστασία και την ένταξή τους. Ο σκοπός είναι να αναδειχθούν τα κενά και οι ασυνέπειες στις τρέχουσες πρακτικές και να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση του συστήματος. Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία βασίζεται σε ποιοτική προσέγγιση μέσω ημι-δομημένων συνεντεύξεων με ειδικούς στον τομέα. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τα δεδομένα αναλύθηκαν θεματικά, αποκαλύπτοντας επαναλαμβανόμενα πρότυπα, προβλήματα και προτάσεις βελτίωσης. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα ανέδειξαν σοβαρές ελλείψεις στις υπηρεσίες υποδοχής, όπως η ανεπαρκής στέγαση και οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και έλλειψη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επιπλέον, εντοπίστηκαν διοικητικές δυσλειτουργίες και ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ κρατικών και μη κυβερνητικών οργανισμών. Παρά τις προκλήσεις, αναγνωρίστηκαν θετικές πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Συμπεράσματα: Η έρευνα καταλήγει ότι απαιτείται άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης και του συντονισμού, καθώς και συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών. Η βελτίωση των εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική ένταξη των παιδιών. Τέλος, η συνεργασία μεταξύ διεθνών και εθνικών φορέων αποτελεί βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Αριθμός Εισαγωγής: 014103 cd
Keywords: Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες -- Ελλάδα -- Κυβερνητική πολιτική; Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Ανήλικοι -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Παιδιά, Δικαιώματά τους -- Ελλάδα; Άσυλο, Δικαίωμά του -- Ελλάδα; Ασυνόδευτοι ανήλικοι; Ελλάδα; Πολιτικές υποδοχής; Πολιτικές ένταξης