Ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων στη στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινων πόρων - Βαμβακούση, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τον ρόλο των πληροφοριακών συστημάτων (ΠΣ) στη στρατηγική διαχείριση ανθρώπινων πόρων (ΔΑΠ), με έμφαση στις επιπτώσεις τους στην αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, την ικανοποίηση και την απόδοση των εργαζομένων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω στατιστικής ανάλυσης, εστιάζοντας σε διαφορετικές πτυχές της χρήσης και της αντίληψης των ΠΣ στη ΔΑΠ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της στατιστικής κατανομής του δείγματος για την εξασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητάς του, ενώ εφαρμόστηκαν ειδικές στατιστικές μέθοδοι για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ο έλεγχος Pearson r χρησιμοποιήθηκε για τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της χρήσης των ΠΣ και της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της ΔΑΠ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρή θετική συσχέτιση, υποδηλώνοντας ότι η χρήση των ΠΣ συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών. Παράλληλα, μέσω του ελέγχου x² (Chi-Square), εξετάστηκε η αντίληψη των εργαζομένων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΠΣ στη ΔΑΠ. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν προκλήσεις, όπως η αντίσταση στην αλλαγή και η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση. Επιπλέον, η μέθοδος One-Way ANOVA εφαρμόστηκε για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης ΠΣ και της ικανοποίησης και απόδοσης των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σωστή εφαρμογή των ΠΣ ενισχύει την ικανοποίηση και την απόδοση, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα συστήματα αυτά στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ΠΣ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ΔΑΠ, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται με την υιοθέτηση των ΠΣ, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίησή τους. Τα ευρήματα της εργασίας συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου των ΠΣ στη στρατηγική διαχείριση ανθρώπινων πόρων και υποδεικνύουν κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα και πρακτική εφαρμογή.
The role of information systems in human resource management strategy
Μ.Δ.Ε. 138
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ανθρώπινοι πόροι -- Διαχείριση; Πληροφοριακά συστήματα ελέγχου; Στατιστική έρευνα; Ικανοποίηση στην εργασία; Πληροφοριακά συστήματα; Διαχείριση ανθρώπινων πόρων; Information systems; Human resources management