Πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία Κωδικοποίηση νομοθεσίας-μεθοδολογία ελέγχου-προτάσεις αντιμετώπισης - Καζάς, Μιχάλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην Ελλάδα η πολυνομία, η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, οι δυσκολονόητες αποφάσεις και εγκύκλιοι για φορολογικά θέματα, καθιστούν το έργο της Φορολογικής Διοίκησης πολύπλοκο, έχοντας να αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα στο να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη και να περιορίσει την φοροδιαφυγή. Στην εργασία αυτή συντελείται μία προσπάθεια να ερμηνευτεί ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλη κλίμακα στην Ελληνική Οικονομία, το οποίο συντελεί στη άνθηση της φοροδιαφυγής, και κατά συνέπεια στην μείωση των φορολογικών εσόδων με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Στο πρώτο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας που αφορά την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων γίνεται αναφορά στους ορισμούς, την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία έχει μεταβληθεί διαχρονικά, καθώς και στις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που είναι σε ισχύ. Γίνεται αναφορά σε νομοθετήματα, ερμηνευτικές εγκυκλίους και στις συνεχές αλλαγές που έχουν συντελεστεί, γεγονός που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου αντικειμένου. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί μια μορφή ερευνητικής προσέγγισης με οδηγό τους ελέγχους που έχουν συντελεστεί από την Φορολογική Διοίκηση, την προσωπική εμπειρία από την αντιμετώπιση υποθέσεων που αφορούσαν την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, αναλύοντας τους λόγους έκδοσης τέτοιων στοιχείων, τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται, αποτυπώνοντας μεθοδολογίες ελέγχου , ελεγκτικές ενέργειες και ενδείξεις για την εύρεση τέτοιων φορολογικών στοιχείων. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που παρατηρούνται τόσο στην Δημόσια, όσο και στην Ιδιωτική Οικονομία. Οι αρνητικές επιπτώσεις στα Δημόσια Οικονομικά αφορούν την αδυναμία του Κράτους να είναι ανταποδοτικό, με χαμηλές κοινωνικές παροχές, άνιση κατανομή βαρών, ελλείμματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό και αύξηση ων αναγκών για κρατικό δανεισμό. Στην Ιδιωτική Οικονομία με την έκδοση και λήψη των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων συντελείται αθέμιτος ανταγωνισμός, μείωση της ανταγωνιστικότητας και γενικότερα ανισορροπία σε σχέση με τις εταιρείες που λειτουργούν με νόμιμο τρόπο. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται οι προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων και σε ευρύτερη έννοια στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πολλά από αυτά τα μέτρα έχουν προταθεί και από το IMF (International Monetary Fund) και τον ΟΑΣΑ, στα πλαίσια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και είναι: • Προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών • Εντατικοποίηση ελέγχων, επιβολή κυρώσεων • Μείωση φορολογικών συντελεστών • Σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα • Αναδιοργάνωση φορολογικών αρχών • Εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης με ηλεκτρονικά μέσα • Συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Μ.Δ.Ε. 15
Keywords: Πλαστά; Εικονικά φορολογικά στοιχεία; Έλεγχος; Φοροδιαφυγή