Ελάττωση του πόνου, βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής πασχόντων από τενοντοπάθειες μετά τη θεραπεία με shockwaves συγκριτικα με την θεραπεία υπερήχων - Δέδες, Βασίλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Τα shockwaves είναι ακουστικά κύματα υψηλής ενέργειας που παράγονται κάτω από το νερό με έκρηξη υψηλής τάσης και εξάτμιση. Στην ορθοπαιδική χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν νεοαγγείωση, βελτίωση της παροχής αίματος και αναγέννηση των ιστών. Είναι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, μη επεμβατική, χωρίς τους κινδύνους μιας χειρουργικής επέμβασης, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να καταγράψει και να διερευνήσει: α) την αίσθηση του πόνου πριν και μετά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις με υπέρηχους και shockwaves, τον βαθμό βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων πριν και μετά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις β) την ασφάλεια της συγκεκριμένης θεραπείας. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: 332 πάσχοντες από τενοντοπάθεια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με shockwaves, 220 πάσχοντες από τενοντοπάθεια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υπέρηχους και 60 πάσχοντες από τενοντοπάθεια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ελέγχου. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ανώνυμα ερωτηματολόγια, ένα που αφορά στην διάγνωση και στις θεραπευτικές παραμέτρους συμπληρώθηκε από τον ιατρό και τρία από τον πάσχοντα, ένα πριν, ένα μετά και ένα τέσσερες εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπευτικής παρέμβασης. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Το ερωτηματολόγιο UoP-PQF του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Cronbach's Alpha 0,88). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Για το σύνολο των τενοντοπαθειών καταγράφηκαν τα εξής αποτελέσματα: για την παράμετρο του πόνου παρατηρήθηκε μείωση στην ομάδα των υπέρηχων στους 0,85 βαθμούς, ενώ στην ομάδα του shockwave ήταν στους 0,10 βαθμούς της πεντάβαθμης κλίμακας Likert. Για την παράμετρο της λειτουργικότητας (δυσκολίες) σημειώθηκε μείωση στην ομάδα των υπέρηχων στους 0,86 βαθμούς, ενώ στην ομάδα του shockwave ήταν στους 0,16 βαθμούς της πεντάβαθμης κλίμακας Likert. Για την παράμετρο της ποιότητας ζωής (δυσκολίες) σημειώθηκε μείωση στην ομάδα των υπέρηχων στους 0,93 βαθμούς, ενώ στην ομάδα του shockwave ήταν στους 0,20 βαθμούς της πεντάβαθμης κλίμακας Likert. Και στις τρείς παραμέτρους, οι διαφορές μεταξύ των δύο θεραπευτικών παρεμβάσεων ήταν στατιστικά σημαντικές (p < 0,001). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε ότι και οι δύο υπό σύγκριση θεραπείες (shockwaves και υπερήχων) μείωσαν σημαντικά τον πόνο που προκαλούν οι τενοντοπάθειες και βελτίωσαν την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Στην επανεξέταση 4 εβδομάδες μετά το πέρας των θεραπειών, η ομάδα του shockwave είχε στατιστικώς σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από την θεραπεία υπερήχων. Προέκυψε επίσης ότι η εφαρμογή της θεραπείας με shockwaves παρατηρείται να είναι εξ’ ίσου ασφαλής με την θεραπεία υπερήχων. Άξιο αναφοράς φαίνεται το ότι κατά την διάρκεια των θεραπειών, μόνο το 3,9% της ομάδας του shockwave χρησιμοποίησε συστηματικώς δρώντα φάρμακα, ενώ αυτό το ποσοστό στην ομάδα των υπερήχων ήταν 75,9%.
Keywords: Τένοντες; Τένοντες - Ασθένειες; Εξωσωματική Θεραπεία Κρουστικών Κυμάτων; Υπερηχητικά κύματα - Θεραπευτική χρήση; Tendons; Tendons - Diseases; Extracorporeal shock wave therapy; Ultrasonic waves - Therapeutic use; Θεραπεία shockwave; Αποκατάσταση; Ιστικές βλάβες; Τραυματισμοί τενόντων; Τενοντοπάθεια; Shockwave therapy; Rehabilitation; Tissue disorders; Tendon injuries; Tendinopathy