Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα στον Αθλητισμό: Η περίπτωση των Ελληνικών Ομοσπονδιών Ολυμπιακών Αθλημάτων. - Σταθούλη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση και παρουσίαση των πρακτικών και στρατηγικών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στον ελληνικό αθλητισμό. Η μελέτη των ερευνητικών ερωτημάτων πραγματοποιήθηκε μέσω ποιοτικής έρευνας στις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες των αθλημάτων των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με σκοπό να καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση, σχετικά με τις δράσεις τους, την υποστήριξη που λαμβάνουν από εθνικούς και διεθνείς αθλητικούς φορείς καθώς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, καταγράφονται τα μελλοντικά σχέδια τους και οι απόψεις των στελεχών για τα οφέλη και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν για τις ομοσπονδίες από την υιοθέτηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναλύεται το ζήτημα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στον αθλητισμό. Στη συνέχεια ακολουθεί έρευνα μέσω συνεντεύξεων σε 12 στελέχη ομοσπονδιών, τα αποτελέσματα της οποίας φανερώνουν πως οι βιώσιμες πρακτικές των ομοσπονδιών είναι σε αρχικά στάδια, ενώ διαπιστώνεται η επιθυμία τους να υιοθετήσουν περισσότερες πρακτικές και στρατηγικές. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται πως η ενημέρωση και η υποστήριξη από ανώτερους φορείς είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όπως είναι γεγονός πως υπάρχουν εμπόδια σε διάφορους τομείς. Ταυτόχρονα, τα στελέχη των ομοσπονδιών αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες και τα οφέλη που θα δημιουργηθούν σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο από την υιοθέτηση της βιωσιμότητας.
Environmental Sustainability in Sports: The case of the Greek Federations of Olympic Sports.
Keywords: Περιβαλλοντική βιωσιμότητα; Αθλητισμός - Περιβαλλοντικές απόψεις; Επαγγελματικός αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικοί οργανισμοί - Διοίκηση και οργάνωση; Environmental sustainability; Sports - Environmental aspects; Professional sports - Management; Sports organizations - Management; Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα; Βιώσιμη Ανάπτυξη; Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων; Environmental Sustainability; Sustainable Development; Olympic Sports Federations