Τα αποτελέσματα των εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης στους εργαζόμενους των ΟΤΑ Α’ Βαθμού - Μαραζόπουλος, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός: Παρά τις συνεχόμενες βελτιωτικές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ (Πρόγραμμα «Καποδίστριας», «Καλλικράτης»), συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα τόσο οργανωτικής όσο και διοικητικής φύσεως που απαιτούν λύση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει και να αναδείξει τη σχέση υιοθέτησης εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης (high performance work practices - HPWP) με θετικά οργανωσιακά και εργασιακά αποτελέσματα όπως το εργασιακό πάθος (work passion), την οργανωσιακή δικαιοσύνη (organizational justice) και την ποιότητα των υπηρεσιών (service quality) στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκριμένα στους Δήμους. Υλικό Μέθοδος: Αρχικά γίνεται ανάλυση γραπτών τεκμηρίων με τη χρήση βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας. Στη συνέχεια για την άντληση πρωτογενών στοιχείων αναπτύχτηκε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (ΟΤΑ Α’ βαθμό). Τη συλλογή δεδομένων ακολούθησε η επεξεργασία τους με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). Αποτελέσματα: Η εφαρμογή εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης σχετίζεται θετικά, τόσο με το εργασιακό πάθος, την οργανωσιακή δικαιοσύνη και την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Συμπεράσματα: Αποδεικνύεται εμπειρικά ότι η εφαρμογή εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης αναπτύσσουν το εργασιακό πάθος, την οργανωσιακή δικαιοσύνη και την ποιότητα των υπηρεσιών.
The results of the high performance working practices to employees in the municipality
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Υπάλληλοι, Αξιολόγησή των; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Εργασιακό πάθος; Οργανωσιακή δικαιοσύνη; Ποιότητα υπηρεσιών; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης