Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ένα νέο πρόγραμμα εφαρμοσμένης Κοινωνικής Πολιτικής στην Ελλάδα και οι ανάγκες που καλύπτει. Η περίπτωση του ΕΕΕ στο Δήμο Λοκρών - Παπαναγιώτου, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η οικονομικο-κοινωνικο-πολιτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη επέφερε την αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δημιουργήθηκαν νέοι φτωχοί στην Ελλάδα με νέες πιεστικές ανάγκες προς κάλυψη. Η κοινωνική πολιτική στη χώρα ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας. Με τη συμβολή των θεσμών, μέσω των μνημονίων επιβλήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Βασικό πρόγραμμα στην εξέλιξη της Κοινωνικής Πολιτικής ήταν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη εφαρμοζόταν ήδη στις περισσότερες χώρες εδώ και χρόνια. Θεσμοθετήθηκε, σε εθνική εμβέλεια, το 2017. Η παρούσα εργασία ασχολείται εξελικτικά με το πρόγραμμα από τη δημιουργία του, τα στάδιά του, τις προϋποθέσεις του, την εφαρμογή του, τις στοχεύσεις του και πιθανές ελλείψεις του σε σχέση με τις ανάγκες που καλύπτει. Έμφαση δίνεται στο παροντικό στάδιο εφαρμογής του, με τον τρίτο πυλώνα να καταλαμβάνει το βασικό στοίχημα ολοκλήρωσής του. Η πορεία του προγράμματος, σε κάποια στάδια εξετάζεται κριτικά στα κείμενα της εργασίας, προάγοντας προβληματισμούς για την εξέλιξή του στο μέλλον. Τέλος, παρουσιάζονται απόψεις για το ΕΕΕ από την έρευνα πεδίου σε δικαιούχους του Δήμου Λοκρών όπως και απόψεις χειριστών εποπτών του προγράμματος, προκειμένου να διεξαχθούν χρήσιμα συνολικά συμπεράσματα και προτάσεις βιβλιογραφικά και εμπειρικά
Keywords: Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Φτώχεια--Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός; Φτώχεια; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνικά δικαιώματα; Κοινωνική πολιτική; Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Κοινωνικές ανάγκες; Κοινωνική ένταξη