Η Στρατηγική Εφαρμογή της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας - Γεωργοπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το νομοθετικό έργο των τελευταίων ετών απηχεί τη μέριμνα για ενιαία και συνεκτική εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών μέσα από θεσμούς και διαδικασίες συντονισμού των κλαδικών δομών μέσα από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Όμως το ζητούμενο ενός επιτελικού κράτους σήμερα δεν είναι απλώς ο συντονισμός κι ο έλεγχος αλλά πολύ περισσότερο ο «στρατηγικός», δηλαδή ο ορθολογικός, επιστημονικά και τεχνικά τεκμηριωμένος και στοχευμένος προσανατολισμός που πρέπει να υιοθετηθεί από τα κεντρικά όργανα όταν διαμορφώνουν πολιτικές. Η πιο πρόσφατη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του ν.5013/2023 είχε ως στόχο τη μετατροπή του κράτους σε επιτελικό δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Το σημερινό κράτος φαίνεται να μετακινείται από την επίμονη θέση του συγκεντρωτισμού αποκτώντας έναν στρατηγικό και επιτελικό προσανατολισμό. Η συμπεριληπτική Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση αποτελεί μια πρόκληση ώστε να προσεγγίσει την επαγγελματική διοίκηση με συνεργατική δικτύωση. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αποτυπωθεί η έννοια της Πολυεπίπεδης διακυβέρνησης όπως θεσπίζεται με τον πρόσφατο νόμο του Ν.5013/2023 και να καταδειχθεί η σημασία της αποσυγκέντρωσης και η μεταφορά εξουσίας στις Αποκεντρωμένες δομές του Κράτους. Θα εξεταστεί η Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με την αντίληψη και τα εργαλεία που εισάγονται και εφαρμόζονται με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο του Ν.5013/2023 ώστε να καταδειχθεί η συνδρομή του στην ενδυνάμωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
The Strategic Imlementation of Multilevel Governance in the Decetralized Administrations of the country
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση; Αποκεντρωμένες Διοικήσεις; Αποτελεσματικότητα; Κατανομή αρμοδιοτήτων; Νόμος Καλλικράτη; Εξορθολογισμός; Πληροφοριακό σύστημα; Οργανωσιακός ανασχεδιασμός