Στρατηγικό management για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των αστικών περιοχών ως προς την κλιματική αλλαγή με χρήση ψηφιακών εφαρμογών. Η περίπτωση του Δήμου Ιλίου. - Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στις μέρες μας η κλιματική αλλαγή είναι πλέον παραπάνω από εμφανής. Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις δημιουργούν έντονα φαινόμενα που διαταράσσουν την ισορροπία του περιβάλλοντος με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις. Οι σύγχρονες πόλεις καλούνται αφενός να δημιουργήσουν κατάλληλες υποδομές για την πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων και τον περιορισμό των επιπτώσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και αφετέρου να αντιμετωπίσουν τις όποιες συνέπειες με τρόπο βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό. Στα πλαίσια αυτά, οι πόλεις καλούνται να αναπτύξουν κατάλληλα ψηφιακά συστήματα ώστε να εκσυγχρονίσουν τις επιδόσεις τους, να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον και να υλοποιήσουν λύσεις συμβατές με τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην παρούσα διπλωματική εργασία ερευνάται η μελέτη περίπτωσης για τη δυνατότητα του Δήμου Ιλίου να προσαρμοστεί με τις σύγχρονες τάσεις και να καταστεί έξυπνη πόλη, σε ένα πλαίσιο ψηφιακής μετάβασης για την αύξηση της ανθεκτικότητας σε σχέση με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Για την υλοποίηση αυτής της μετάβασης εφαρμόζονται οι αρχές του στρατηγικού μάνατζμεντ ως εργαλείο ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Strategic management for improving the resilience of urban areas to climate change using digital applications. The case of the Municipality of Ilion.
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιφερειακός προγραμματισμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικό management; Ψηφιακές εφαρμογές; Έξυπνη πόλη; Κλιματική αλλαγή; Ανθεκτικότητα