Το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης στο Δημόσιο Τομέα και ο ρόλος της εταιρείας ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. - Δρόσος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα εργασία ξετυλίγεται η έννοια και η εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα μετά την θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης βάσει του ν. 5013/2023 (Α΄ 12). Ως μελέτη περίπτωσης, επιλέχθηκε η λειτουργία ενός φορέα πιστοποίησης, της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., που ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης μέσω ύπαρξης συλλογικής δράσης, διαμοιρασμού ρόλων, εμπλοκής των φορέων δράσης και των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και χρήσης δικτύων πολιτικής, συμβάλλει στην εύρεση κοινών αποδεκτών λύσεων και στην υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών στόχων και δημόσιων πολιτικών. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα δε, η ουσιαστική συμβολή και συμμετοχή φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, στην προώθηση των αρχών και στην εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
The National System of Multilevel Governance in the Public Sector and the role of MIRTEC S.A.
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση; Δημόσια Πολιτική; Λειτουργική Περιοχή; Λειτουργικός Τομέας; Ταξινόμηση Αρμοδιοτήτων