Εκπαίδευση και αξιολογικά συστήματα: όψεις της ευρωπαϊκής εμπειρίας και η ελληνική περίπτωση - Μπουζιοπούλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει διττό στόχο. Αφενός να προσεγγιστεί ο θεσμός της αξιολόγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και στην επαγγελματική ανέλιξη των εκπαιδευτικών και αφετέρου στην παρουσίαση των συστημάτων αξιολόγησης της Ελλάδας καθώς και εννέα χωρών της Ευρώπης. Μέσω της προσέγγισης των εκπαιδευτικών συστημάτων, θα αναδειχθεί το αξιολογικό σύστημα της Ελλάδας, η στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στον θεσμό της αξιολόγησης καθώς και οι δυσλειτουργίες του. Η διαδικασία αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της σχολικής μονάδας είναι ένα φλέγον ζήτημα και απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια την εκπαιδευτική κοινότητα. Πολλές χώρες έχουν οδηγηθεί στην ενσωμάτωση διαδικασιών αξιολόγησης με σκοπό τη βελτίωση και τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση των εκπαιδευτικών. Ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την επαγγελματική τους ανάπτυξη και να βελτιώσουν τη σχέση τους με το σύγχρονο σχολείο.
Αριθμός Εισαγωγής: 012982 cd
Keywords: Εκπαιδευτική αξιολόγηση; Εκπαιδευτικοί -- Αξιολόγηση των; Σχολική διοίκηση και οργάνωση; Σχολικής βελτίωσης προγράμματα; Εκπαιδευτική αλλαγή; Εκπαίδευση και κράτος; Αξιολόγηση; Αναβάθμιση εκπαιδευτικού συστήματος; Επαγγελματική ανέλιξη εκπαιδευτικών; Ευρωπαϊκά συστήματα αξιολόγησης; Αποτελεσματικότητα; Ποιότητα