Μακροπρόθεσμα οφέλη μεταφοράς ασθενούς από το Νοσοκομείο σε Κέντρο Αποκατάστασης για νοσηλεία και θεραπείες αντί μεταφοράς του στο σπίτι. - Σπαντιδέα, Καλλιρρόη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η αποκατάσταση ορίζεται ως «ένα σύνολο παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και τη μείωση της αναπηρίας σε άτομα με παθήσεις υγείας σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους». Με απλά λόγια, η αποκατάσταση βοηθά ένα παιδί, ενήλικα ή μεγαλύτερο άτομο να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο στις καθημερινές δραστηριότητες και επιτρέπει τη συμμετοχή στην εκπαίδευση, την εργασία, την αναψυχή και σημαντικούς ρόλους της ζωής, όπως η φροντίδα της οικογένειας. Ο σκοπός της εργασίας αναφέρεται στην εξέταση βιβλιογραφικών καθώς ερευνητικών δεδομένων, αναφορικά με το ζήτημα αποκατάστασης και αποθεραπείας ασθενών με τη μεταφορά τους από νοσοκομεία σε εξειδικευμένες ιδιωτικές δομές, τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής για τον ασθενή, το εθνικό σύστημα υγείας και το κράτος, με την προσθήκη της προσωπικής μου εμπειρίας αναφορικά με τα πλεονεκτήματα νοσηλείας προς αποκατάσταση ασθενούς σε ιδιωτική δομή αντί της κατ’ οίκον αποκατάστασης. Το δείγμα της έρευνας, αναφέρεται σε 159 συμμετέχοντες, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων ήταν τα 74 έτη, ενώ ο νεαρότερος ήταν 28 ετών και ο μεγαλύτερος 91 ετών. Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι 31 άτομα δεν συμπλήρωσαν την ημερομηνία γέννησης τους, συνεπώς ο παραπάνω μέσος όρος αφορά μόνο τα 128 άτομα εκ των 159. Το 64,8% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το υπόλοιπο 35,2% ήταν άνδρες. Σύμφωνα τέλος με όσα αναφέρονται παρακάτω σε θεωρητικό βαθμό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς αλλά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης σε κάποιο κέντρο για ένα κάταγμα ισχίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονία ή καρδιακή νόσο είναι μόνο λίγοι. Οι ειδικευμένες νοσηλευτικές εγκαταστάσεις παρέχουν βραχυπρόθεσμη, προσωρινή στέγαση, 24ωρες εξειδικευμένες νοσηλευτικές υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη σε ηλικιωμένους ενήλικες που χρειάζονται αποκατάσταση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο
Long benefits by transferring from Hospital a Patient to a Rehabilitation Center for treatment instead of taking the patient at home
Μ.Δ.Ε. 48
Keywords: Αποκατάσταση; Αποθεραπεία; Αποκατάσταση; Αποθεραπεία; Ελεγκτικές Aρχές; Δομή; Συνεδρία; Rehabilitation; Recovery; Auditing Authorities; Structure, Session; Public Contracts