Διαχείριση της Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας της Αθήνας μέσα από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος - Αλεξοπούλου, Μαλβίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά την έννοια της «μνήμης», που υιοθετεί το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος καθώς και τους τρόπους, με τους οποίους το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διαχειρίζεται τη μνήμη της ελληνικής εβραϊκής κληρονομιάς. Επιπροσθέτως, εξετάζει τα κύρια εκθεσιακά, επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά εργαλεία, που εφαρμόζει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με στόχο τη διάσωση, διάδοση και προβολή της συλλογικής μνήμης των Ελλήνων Εβραίων. Προς τους στόχους αυτούς πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση και ποιοτική έρευνα, αξιοποιώντας τη μέθοδο της ημιδομημένης συνέντευξης ανοιχτού τύπου με τη Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κα. Ζανέτ Μπαττίνου. Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα φανερώνουν, ότι το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ένας φορέας διατήρησης και διάδοσης της συλλογικής μνήμης των Ελλήνων Εβραίων, όχι μόνο στην εβραϊκή κοινότητα αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στη διάδοση της εβραϊκής ταυτότητας, στην αντιμετώπιση ενός τραυματικού παρελθόντος και στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συμφιλίωσης.
Keywords: Μουσεία -- Ιστορία -- Ευρώπη; Μουσεία -- Ιστορία -- Ελλάδα; Εβραίοι -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Εβραίοι -- Ελλάδα -- Πολιτισμός-- 20ος αιώνας; Συλλογική μνήμη; Εβραϊκά μουσεία; Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος; Επικοινωνιακά μέσα; Εκθέσεις; Εκπαιδευτικά προγράμματα; Διαπολιτισμικός διάλογος