ΕΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013, ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας 2014 - 2020. Θεματικός άξονας "οδοποιϊα": Μια συγκριτική αξιολόγηση - Μαχαιρίδης, Κλήμης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα εργασία εξετάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά και οι δομές υποστήριξης – λειτουργίας του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), αναφέρονται οι 7 επιτελικές δομές και τα 13 περιφερειακά προγράμματα, παρουσιάζεται η φιλοσοφία του και οι στόχοι που είχαν τεθεί, ώστε να ενισχυθεί η συνοχή με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερη ανάλυση γίνεται για την περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και για τον άξονα της Οδοποιίας, ούτως ώστε τα ανωτέρω να γίνουν πιο κατανοητά σε στενότερο περιβάλλον και όχι μόνο στο γενικότερο του ΕΣΠΑ. Τα ίδια στοιχεία αναλύονται και για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2013 – 2020), ώστε να καταγραφούν τα βασικά στοιχεία εφαρμογής και υλοποίησης του και να αναλυθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τη Στρατηγική ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης των διαφορών μεταξύ του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τόσο στο στήσιμο των δομών, όσο και στη λειτουργία και τη στοχοθεσία των προγραμμάτων. Όπως είναι φυσικό, η ανάλυση αυτή δε στέκεται μόνο στο ΕΣΠΑ, αλλά εισχωρεί και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στη Θεματική Προτεραιότητα της Οδοποιίας. Μας εισάγει στις έννοιες των αιρεσιμοτήτων, της διαχειριστικής επάρκειας των Δικαιούχων, της εκ των προτέρων αξιολόγησης, της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και άλλων εννοιών, που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ΕΣΠΑ.
NSFR Makedonia - Thrace 2007-2013, NSRF Western macedonia 2014-2020. Thematic objective of road construction. A comparative assessment
Keywords: Περιφερειακή ανάπτυξη; Περιφερειακός προγραμματισμός; Επιχειρησιακό πρόγραμμα; Επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου; Ευρώπη 2020