Οι μηχανές αναζήτησης για νεαρούς χρήστες - Μπαμπαλιάρου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα εργασία θα μελετηθούν και θα αναλυθούν οι μηχανές αναζήτησης και το πλαίσιο χρήσης τους από χρήστες νεαρής ηλικίας. Αρχικά, εξετάζονται ο ορισμός της μηχανής αναζήτησης, τα είδη των μηχανών αναζήτησης και πως αυτά εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, περιγράφεται η λειτουργία των μηχανών αναζήτησης και οι λειτουργίες της απλής και της προχωρημένης αναζήτησης, καθώς και στα σχετικά ζητήματα που αναφύονται, όπως αυτό της ταξινόμησης. Κατόπιν, θα επικεντρωθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεαροί χρήστες κατά την αναζήτηση που εκτελούν στο διαδίκτυο μέσω των μηχανών αναζήτησης και τις λύσεις που μπορεί να προταθούν και να εφαρμοστούν τόσο από τους ίδιους όσο και με τη βοήθεια των ενήλικων χρηστών, όπως είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Τέλος, εφόσον ολοκληρώσαμε αυτή την έρευνα σχετικά με την συμπεριφορά των νεαρών χρηστών στις μηχανές αναζήτησης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί νεαροί χρήστες χρησιμοποιούν περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους χρήστες το διαδίκτυο και αυτό μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά ή θετικά στην διεύρυνση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους κατά την αναζήτηση και χρήση μιας μηχανής αναζήτησης. Οι βασικότερες δυσκολίες που εμφανίζουν οι χρήστες κατά τη χρήση μιας μηχανής αναζήτησης είναι η δυσκολία διαμόρφωσης και σωστής διατύπωσης ενός ερωτήματος, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά. Προς την κατεύθυνση αυτή, διατυπώνονται συμβουλές προς τους νεαρούς χρήστες για πιο αποτελεσματική χρήση των μηχανών αναζήτησης.
Μ.Δ.Ε. 71
Keywords: Μηχανές αναζήτησης; Νεαροί χρήστες; Αποτελεσματική αναζήτηση; Διαδίκτυο; Ενήλικοι χρήστες