Οι «νέες» Αμερικανο-εβραϊκές ομάδες πίεσης, η σημασία τους στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. και του Ισραήλ από τον πόλεμο του Λιβάνου (1982) μέχρι την 2η Ιντιφάντα (2003) - Δουλκερίδης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της διατριβής είναι να εξετάσει τον ρόλο και την επιρροή που ασκούν οι Αμερικανο εβραϊκές οργανώσεις ως «ομάδες πίεσης» στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων της αμερικανικής και ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής από τον πόλεμο του Λιβάνου μέχρι την κ ατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο. Διαμέσου της συλλογικής και υποστηρικτικής δράσης, βασισμένες στην αμερικανο εβραϊκή ταυτότητα τους, οι Αμερικανο εβραίοι και οι οργανώσεις τους προσπαθούν να διαφυλάξουν και να προωθήσουν τις ιδέες, τις ανάγκες και τα συμφέροντα τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Η.Π.Α. Η ταυτότητα αυτή περιλαμβάνει ως ένα από τα βασικά στοιχεία της την επιβίωση και ευημερία του Ισραήλ. Όταν απειλούνται ή υπονομεύονται τα συμφέροντα του, οι Αμερικανο εβραίοι και οι οργανώσεις τους κινητοποιούνται πολιτικά για να το υποστηρίξουν διπλωματικά, οικονομικά, διαμέσου και της κυβέρνησης τους. Όμως, για να επιτύχει η κινητοποίηση τους αυτή, πρέπει να συμβαδίζει με τα μακροχρόνια συμφέροντα, τις αξίες, αρχές της εξωτερικής πολιτικής και τις στρατηγικές επιδιώξεις των Η.Π.Α. Η μελέτη αυτή καταδεικνύει μέσα από διεθνή, περιφερειακά και διπλωματικά γεγονότα όπως ο πόλεμος του Λιβάνου, η Ιντιφάντα, η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου, η ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο, πως αυτοί οι εσωτερικοί πολιτικοί δρώντες κινητοποιούνται για να επηρεάσουν τους επικεφαλής της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών που παίρνουν αποφάσεις πολιτικής. Ειδικά, κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο, η διατριβή επιδιώκει να καταδείξει τη στάση και δράση φιλειρηνικών και κάποιων κεντρώων Αμερικανο εβραϊκών οργανώσεων οι οποίες υποστήριζαν την ειρηνευτική διαδικασία, όπως οι δικές τους, αμερικανικές κυβερνήσεις και οι ισραηλινές υπό την ηγεσία των Y. Rabin, S. Peres και E. Barak έπρατταν. Μέσα από την επιστημονική αυτή εργασία αναδείχθηκε η πόλωση που επικράτησε την περίοδο αυτή μεταξύ των φιλειρηνικών οργανώσεων, υποστηρικτικών της διαδικασίας του Όσλο, και των οργανώσεων που αντιτίθονταν σε αυτή.
The “new” American-Jewish pressure groups, their importance in forming U.S.A. and Israel’s foreign policy from the Lebanon war (1982) until the second Intifada (2003)
Keywords: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής--Εξωτερικές σχέσεις; Ισραήλ--Εξωτερικές σχέσεις; Μέση Ανατολή; Μέση Ανατολή; Middle East; Διασπορά; Diaspora; Διασπορικές κοινότητες; Diasporic communities; Οργάνωση για την Απελευθέρωση τη ς Παλαιστίνης; Palestinian Liberation Organization