Κατάθλιψη και ποιότητα ζωής γονέων παιδιών με αναπηρία - Μπούνα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
H ποιότητα ζωής και η κατάθλιψη των γονέων παιδιών και εφήβων με αναπηρία Εισαγωγή: H ύπαρξη ενός παιδιού με αναπηρία στην οικογένεια φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά και ποικιλοτρόπως την λειτουργία της καθώς και την ψυχική και σωματική υγεία των μελών της. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας σχετικά με την ποιότητα ζωής και την κατάθλιψη των γονέων φροντιστών παιδιών και εφήβων με αναπηρία. Μεθοδολογία: Για την διερεύνηση του θέματος τέθηκαν δύο ερευνητικά ερωτήματα: α) Οι γονείς παιδιών και εφήβων με αναπηρία έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης σε σύγκριση με τους γονείς παιδιών τυπικής ανάπτυξης; και β) Ποιοι παράγοντες συνδέονται με την ποιότητα ζωής και την κατάθλιψη των γονέων δρώντας προστατευτικά ή ως παράγοντες κινδύνου; Μεθοδολογία: Για την συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στην βάση δεδομένων Pub-Med με την χρήση λέξεων κλειδιών όπως: parental Quality of Life, disability, parental depression. Από την ανασκόπηση προέκυψαν 51 έρευνες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς παιδιών και εφήβων με αναπηρία έχουν χαμηλότερη συνολική ποιότητα ζωής και μεγαλύτερες πιθανότητες νόσησης από κατάθλιψη σε σύγκριση με τους γονείς παιδιών και εφήβων τυπικής ανάπτυξης. Παράγοντες που συσχετίστηκαν σημαντικά με την ποιότητα ζωής και την κατάθλιψη των γονέων είναι: δημογραφικοί, το γονικό άγχος, η αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη, η σοβαρότητα και τα χαρακτηριστικά της αναπηρίας, τα χαρακτηριστικά και οι σχέσεις στην οικογένεια και οι στρατηγικές αντιμετώπισης. Συμπεράσματα: Ο σχεδιασμός προγραμμάτων και παρεμβάσεων με στόχο την υποστήριξη των παιδιών και εφήβων με αναπηρία χρειάζεται να μεριμνά για το σύνολο της οικογένειας λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω προστατευτικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες.
Μ.Δ.Ε. 13
Keywords: αναπηρία; ειδικές ανάγκες; παιδιά με αναπηρία; παιδιά με ειδικές ανάγκες; ποιότητα ζωής; ποιότητα ζωής οικογένειας; κατάθλιψη; γονεϊκή κατάθλιψη