Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην φορολογία και στους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες στην χώρα μας - Λαμπροπούλου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η οικονομική κρίση έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας το 2008 και το ξέσπασμά της προκάλεσε μία σειρά από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία. Η παρούσα διπλωματική στόχο έχει να διερευνήσει την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην φορολογία και στους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες στην χώρα μας, την περίοδο 2008-2018, δηλαδή πριν την κρίση, στη διάρκειά της , και μετά το πέρας αυτής. Στο θεωρητικό τμήμα της εργασίας απεικονίζονται οι κύριες εννοιολογικές αποσαφηνίσεις στις έννοιες των φόρων, της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών κοινωνικών δεικτών. Αναλύονται οι λόγοι που οδήγησαν την χώρα στην οικονομική κρίση και καθώς και οι συνέπειες που επήλθαν από αυτήν σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Στη συνέχεια μελετάτε η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη φορολογία καθώς και οι αλλαγές που εφαρμόσθηκαν στην φορολογική νομοθεσία προκειμένου η χώρα μας να καταφέρει να προσαρμοστεί στα προβλεπόμενα από τα μνημόνια αναγκαία μέτρα. Ακολουθεί η ανάλυση των βασικότερων κοινωνικών και οικονομικών δεικτών ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 2008 – 2018. Στο ερευνητικό τμήμα της εργασίας εξετάζετε ο βαθμός συσχέτισης των κοινωνικών δεικτών της Οικονομικής Ελευθερίας και της Φτώχειας με τον οικονομικό δείκτη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και τέλος παραθέτονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων των συσχετίσεων και καταγράφονται προτάσεις για επιπρόσθετη μελλοντική έρευνα και μελέτη.
Μ.Δ.Ε. 290
Keywords: Οικονομική κρίση; Κοινωνικοί δείκτες; Οικονομικοί δείκτες; Φορολογία; ΑΕΠ