ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ - Χάντζος, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία , μέσα απο την επικοινωνία με αθλητές της Παραολυμπιάδας, θα γίνει προσπάθεια για διερεύνηση της θέσης τους στον κόσμο του αθλητισμού. Βασικό κομμάτι για την αρχη της αθλητικής τους καρίερας, το οποίο και θα θίξουμε, είναι οι αφορμές οι οποίες τους οδήγησαν σε αυτήν τους την απόφαση να ασχοληθούν με την άθληση. Είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητά σε όλους τα κίνητρα που συνέβαλαν στο να παραμερίσουν τις δυσκολίες του παρελθόντος και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Το ξεκίνημα αυτό καθώς και η συνέχεια του, όπως είναι αναμενόμενο από τα δεδομένα της χώρας μας, περιλαμβάνει αρκετές δυσκολίες και εμπόδια. Στόχος της εργασίας είναι να αναλυθούν αυτά μέσα απο την καθημερινότητα των αθλητών. Οι εμπειρίες τους σε συμμετοχές αγώνων και διαφόρων άλλων οργανώσεων θα βοηθήσει να να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα και τοι ανάγκες τους μέσω της δικής τους ματιάς. Αντιθέτως οι ευχάριστες στίγμες και οι επιτυχίες που τους προσφέρει ο αθλητισμός θα είναι η κινητηριος δύναμη για άλλους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε παρόμοια θέση με εκείνους και υπενθύμιση σε όλους μας για το πόσο σπουδαία είναι η συμβολή τους στην κοινωνία. Για αυτούς τους λόγους, η κατάληξη μετά την ανάλυση των συζητήσεων μαζί τους, θα είναι κάποιες προτάσεις προς την πολιτεία οι οποίες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες και τις δυσκολίες που εξέφρασαν.
SPORTS AND DISABILITY THROUGH THE VIEW AND EXPERIENCE OF PARALYMPIANS
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητές με ειδικές ανάγκες; Αθλητές με ειδικές ανάγκες - Ψυχολογία; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; Κίνητρο (Ψυχολογία); Αθλητές με ειδικές ανάγκες - Κοινωνικές συνθήκες; Φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ανάγκες; Sports for people with disabilities; Athletes with disabilities; Athletes with disabilities - Psychology; Sports - Psychological aspects; Motivation (Psychology); Athletes with disabilities - Social conditions; Physical education for people with disabilities; Θεωρίες κινήτρων; Αθλητές παραολυμπιακών αγώνων; Αθλητισμός και αναπηρία; Αθλητισμός και ποιότητα ζωής; Θεωρία αυτοπροσδιορισμού; Οφέλη αθλητισμού σε πρόσωπα με αναπηρία; Motivations theories; Paralympic Athletes; Sprorts and disbility; Sports and quality; Self-determination theory; Benefits of sports for the disabled