Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος (1876-1878) και οι συνθήκες του Αγίου Στεφάνου και του Βερολίνου (1878) - Κωστούλας, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η εργασία αυτή εξετάζει τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1876-1878 και τις συνθήκες του Αγίου Στεφάνου και του Βερολίνου. Ξεκίνησε ως αντίδραση στη συστηματική καταπίεση των Χριστιανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εντάχθηκε στη γενικότερη τάση των Βαλκανικών λαών για ανεξαρτησία. Η ανάλυση επικεντρώνεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία δημιούργησε τη Μεγάλη Βουλγαρία, όμως με την αναθεώρησή της από τις Μεγάλες Δυνάμεις στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 η έκταση της περιορίστηκε. Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη προσαρτώντας τη Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου το 1881, ολοκληρώνοντας το εθνικό της όραμα.
Keywords: Ρωσοτουρκικός Πόλεμος, 1787-1792; Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878); Συνθήκη του Βερολίνου (1878); Ανατολικό ζήτημα (Βαλκανικό); Ρωσία; Οθωμανική Αυτοκρατορία; Βουλγαρική Εξέγερση; Μεγάλες Δυνάμεις; Συνθήκη Του Αγίου Στεφάνου; Συνθήκη Του Βερολίνου; Ανεξαρτησία Βουλγαρίας; Βαλκάνια; Σερβία Και Μαυροβούνιο; Russia; Ottoman Empire; Bulgarian Rebellion; Great Powers; Treaty Of St. Stephen; Treaty Of Berlin; Bulgarian Independence; Balkans; Serbia And Montenegro