Η ένταξη των μεταναστών στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία - Τσιγαρίδης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η μετεγκατάσταση ανθρώπων με τη μορφή μετανάστευσης αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό, εντοπιζόμενο ακόμα και από την εποχή της προϊστορίας. Και αυτό διότι η μετανάστευση αποτελεί επιλογή που είναι δυνατό να δικαιολογηθεί από μια σειρά παραγόντων και αιτιών, που διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση κι εποχή. Οι συνηθέστεροι λόγοι που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σχετίζονται, κυρίως, με την αδυναμία επιβίωσης και εξασφάλισης εργασίας, με την αποφυγή πολεμικών συρράξεων, αλλά και με μη αναστρέψιμες καταστροφές που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον και καθιστούν τη διαβίωση σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο, αδύνατη. Βεβαίως, οι αιτίες αυτές είναι οι κυριότερες και δεν είναι οι μόνες. Τέλος, η ένταξη των μεταναστών στη χώρα υποδοχής και συγκεκριμένα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει κατά τα τελευταία χρόνια σημαντική οικονομική κρίση, αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί και να ενσωματωθεί άμεσα στην πολιτική ατζέντα της χώρας.
Keywords: Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση; Μετανάστες -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση; Αφομοίωση (Κοινωνιολογία); Μετανάστευση; Ένταξη; Ενσωμάτωση; Σύγχρονη ελληνική κοινωνία