Δομές και υπηρεσίες υποστήριξης της φοίτησης στο σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο: Οι φοιτητές ως υποκείμενα της επιλογής. - Γιαννακός, Δημήτριος-Ελευθέριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η αποτύπωση και μελέτη των δομών υποστήριξης των φοιτητών/φοιτητριών στο σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιο συγκερκιμένα, η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στον εντοπισμό των υποστηρικτικών μηχανισμών εντός των ελληνικών πανεπιστημίων σε συνάρτηση με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, στον τρόπο και στο βαθμό που αυτές αξιοποιούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια και στη σχέσή τους με τη πορεία της φοίτησης των σπουδαστών στην Ελλάδα. Έτσι, σε πρώτο στάδιο γίνεται η συστηματική αποτύπωση των σπουδαιότερων μηχανισμών και δομών υποστήριξης της φοίτησης στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Η Ελλάδα ως χώρα που συμμετέχει στα ευρωπαϊκά πεπραγμένα τέμνει τις πολιτικές της με αυτές της Ευρώπης στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης των εκπαιδευτικών πολιτικών καθώς και της προσπάθειας δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο και εξετάζονται οι πολιτικές της Ευρώπης σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς υποστήριξης στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, τίθεται το πλαίσιο λειτουργίας των μηχανισμών υποστήριξης στην Ελλάδα κυρίως μέσα απο τη μελέτη του Νόμου που αφορά τα πανεπιστήμια και τον τρόπο που αυτά λειτουργούν. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, το οποίο είναι ερευνητικό, γίνεται μελέτη των υφιστάμενων δομών των δυο Τμημάτων που θα μελετηθούν προκειμένου να εντοπιστούν οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί που ήδη υπάρχουν και να αποτυπωθούν. Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε δυο βασικές πηγές πληροφόρησης για τα πανεπιστήμια δηλαδή στις ιστοσελίδες των Τμημάτων και στους οδηγούς σπουδών. Ο μεθοδολογικός σχεδιασμός, η προσέγγιση αλλά και τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας παραθέτονται στην παρούσα μελέτη. Σε επόμενο στάδιο παραθέτονται τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων και γίνεται σχολιασμός τους με βάση κοινωνιολογικά ζητήματα που αναδύονται απο την ανάλυση αυτή. Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την σύνοψη των κυριότερων ζητημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη μελέτη και έρευνα του συγκεκριμένου ζητήματος
Αριθμός Εισαγωγής: 011600-011601 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Ανώτατη -- Ελλάδα; Φοιτητές -- Ελλάδα; Φοιτητές, Υπηρεσίες για -- Ελλάδα; Φοιτητές, Προσανατολισμός τους -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Ανώτατη -- Δίκαιο και νομοθεσία; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Πανεπιστήμιο; Φοιτητές; Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική; Δομές υποστήριξης; Νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική; Επιμέλεια εαυτού; Κοινωνικά δίκτυα; Habitus; University; Students; European education policy; Support structures; Neoliberal education policy; Social networks