Η συμβολή της εκπαιδευτική ηγεσίας στην συμπερίληψη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Παπουτσής, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τη συμβολή της εκπαιδευτικής ηγεσίας στη συμπερίληψη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) στα σχολεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση, εξετάζονται οι σύγχρονες θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν οι σχολικοί ηγέτες στη διαμόρφωση και εφαρμογή συμπεριληπτικών πολιτικών και πρακτικών. Η μελέτη εστιάζει σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες (Σκανδιναβικές χώρες, χώρες Κεντρικής Ευρώπης, Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Ευρώπης), επιχειρώντας να εντοπίσει συγκλίσεις και αποκλίσεις στις στρατηγικές ηγεσίας, στις δομές και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές. Η εργασία δομείται γύρω από τρία κύρια ερευνητικά ερωτήματα: (α) ποια είναι τα κυρίαρχα στυλ ηγεσίας που υιοθετούνται για την προώθηση της συμπερίληψης, (β) ποιες ομοιότητες και διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των εξεταζόμενων γεωγραφικών ζωνών, και (γ) ποιοι περιορισμοί, αντιφάσεις και μεταρρυθμιστικές τάσεις επηρεάζουν την εφαρμογή της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Ειδική έμφαση δίνεται στη διερεύνηση στυλ όπως η μετασχηματιστική, η διδακτική, η κατανεμημένη και η ηθική ηγεσία, και στον τρόπο που αυτά επηρεάζουν τις συμπεριληπτικές πρακτικές. Η μεθοδολογία βασίστηκε σε αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας πηγών: επιλογή επιστημονικών δημοσιεύσεων με αξιολόγηση από ομοτίμους, θεματική συνάφεια με την εκπαιδευτική ηγεσία και τη συμπερίληψη, χρονικό όριο από το 2010 και μετά, και εστίαση σε μαθητές υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Επίσης, κρίθηκε σκόπιμη η συμπερίληψη θεωρητικών άρθρων, πέρα από τις εμπειρικές μελέτες και τις συστηματικές ανασκοπήσεις, προκειμένου να αναδειχθούν οι αξιακές και εννοιολογικές διαστάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο άσκησης ηγεσίας για τη συμπερίληψη. Η ανάλυση ανέδειξε σημαντικές διαφοροποιήσεις: οι Σκανδιναβικές χώρες προτάσσουν την παιδαγωγική αυτονομία και μια κουλτούρα συμμετοχής, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω κεντρικών, πιο παραδοσιακών προσεγγίσεων. Παράλληλα, κοινά στοιχεία περιλαμβάνουν την ανάγκη επαγγελματικής ανάπτυξης των σχολικών ηγετών και την καλλιέργεια θετικού σχολικού κλίματος. Περιορισμοί όπως οι ελλείψεις σε πόρους και κατάρτιση, αλλά και οι αντιφάσεις μεταξύ πολιτικών και πρακτικής, αναδεικνύονται ως κρίσιμα εμπόδια. Συμπερασματικά, η εργασία αναδεικνύει ότι η εκπαιδευτική ηγεσία αποτελεί κομβικό παράγοντα για την υλοποίηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Παρά τις γεωγραφικές διαφοροποιήσεις, οι κοινές τάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ηγετικής επάρκειας και υιοθέτησης πιο ολιστικών, αξιακών και συμμετοχικών προσεγγίσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αριθμός Εισαγωγής: 014269 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ηθικές απόψεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαιδευτική ηγεσία; Συμπερίληψη; Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Ευρωπαϊκή Ένωση; Educational leadership; Inclusion; Students with special educational needs; European Union