Νέες κατευθύνσεις στην τηλεκπαίδευση: Τεχνολογίες Web 2.0 και περιβάλλοντα προσωπικής μάθησης - Χρονοπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι οι νέες κατευθύνσεις στην τηλεκπαίδευση. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών Web 2.0 στα κλασσικά περιβάλλοντα μάθησης LMS και στην ανάπτυξη των Προσωπικών Περιβαλλόντων Μάθησης (PLE). Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται οι παράγοντες που οδήγησαν στις νέες κατευθύνσεις της τηλεκπαίδευσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι χρήσεις τεχνολογιών Ιστού Δεύτερης Γενιάς σε περιβάλλοντα και εφαρμογές τηλεκπαίδευσης. Γίνεται αναφορά στις τεχνολογίες και στις δημοφιλής εφαρμογές του Web 2.0 καθώς και στο e-Learning 2.0. Στο τέλος του κεφαλαίου δίνονται σύγχρονα παραδείγματα ενσωμάτωσης Web 2.0 στην εκπαίδευση καθώς και στα LMS. Στόχος του τρίτου κεφαλαίου είναι να διευκρινιστεί η έννοια των PLE και να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά τους. Επίσης εξερευνούνται και πιθανοί τρόποι υλοποίησης των συγκεκριμένων συστημάτων. Στο τέταρτο κεφάλαιο επιχειρείται μια σύγκριση ανάμεσα στα PLE και στα LMS. Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στις συνέπειες που θα υπάρξουν στη διδασκαλία, στη μάθηση, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών από τα νέα περιβάλλοντα μάθησης. Στο έκτο κεφάλαιο ασχολούμαστε με εμπόδια που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την χρήση των PLE και των τεχνολογιών Web 2.0 και με τους μετασχηματισμούς που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον. Τέλος παρατίθενται ορισμένα συγκεντρωτικά συμπεράσματα.
Μ.Δ.Ε. 3
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες; Παγκόσμιος Ιστός 2.0; Τηλεκπαίδευση; E-learning; Web 2.0; Δια βίου μάθηση; Εκπαίδευση; Προσωπικά περιβάλλοντα μάθησης; Τεχνολογίες ιστού δεύτερης γενιάς