Οι μετανάστες ως χρήστες υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αναδρομή στα κέντρα υγείας νομού Λακωνίας - Μερκούρη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός: Βασικός σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί ο βαθμός χρήσης υπηρεσιών υγείας στα κέντρα υγείας του Νομού Λακωνίας από μετανάστες και να γίνει καταγραφή του νοσολογικού φάσματος –ιατρικό προφίλ των μεταναστών, έτσι ώστε από τα δεδομένα που θα προκύψουν να γίνει αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί και διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης για καλύτερη διαχείριση και παροχή υπηρεσιών υγείας στους μετανάστες. Μεθοδολογία: Η συλλογή δεδομένων έγινε με την καταγραφή του αριθμού των μεταναστών που προσήλθαν στα κέντρα υγείας τα έτη 2014-2016. Βασικό εργαλείο συλλογής δεδομένων ήταν τα βιβλία καταγραφής περιστατικών κατά την προσέλευσή τους στα κέντρα υγείας και μια φόρμα συλλογής δεδομένων στην οποία συλλογής δεδομένων στην οποία καταγράφονταν βασικά στοιχεία του κάθε μετανάστη και ο λόγος προσέλευσης στο αντίστοιχο κέντρο υγείας. Αποτελέσματα: Την τριετία 2014-2016 τα κέντρα υγείας επισκέφτηκαν 7078 μετανάστες εκ των οποίων όσον αφορά το φύλο οι περισσότεροι ήταν άντρες ,άτομα 4697(66%). Μέσος όρος ηλικίας των μεταναστών συνολικά ήταν τα 32,6 έτη , οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν ανασφάλιστοι. Όσον αφορά την καταγωγή κυρίως Ρουμανικής καταγωγής μετανάστες επισκέφτηκαν περισσότερο τα κέντρα υγείας. Την παραπάνω τριετία οι μετανάστες επισκέφτηκαν κυρίως τον παθολογικό τομέα των κέντρων υγείας με σύνολο ατόμων 4792(68%).Από συσχετίσεις που έγιναν συμπεραίνουμε ότι τα περιστατικά παθολογικού και χειρουργικού τομέα αντιμετωπίστηκαν κυρίως στα κέντρα υγείας από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το κέντρο υγείας Αρεόπολης δέχτηκε σταθερά τα περισσότερα περιστατικά την τριετία 2014-2016 από τα άλλα τρία κέντρα υγείας (Βλαχιώτη, Γύθειο, Νεάπολη). Συμπεράσματα: Η πλειοψηφία του δείγματος των μεταναστών οι οποίοι προσήλθαν στα κέντρα υγείας Νομού Λακωνίας ήταν ανασφάλιστοι και τα περιστατικά αντιμετωπίζονταν κυρίως από το προσωπικό και τις υποδομές των κέντρων υγείας. Μέσω κάποιων παρεμβάσεων οι οποίες διατυπώνονται στην παρούσα εργασία μπορεί να γίνει επιτυχής παροχή ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού πλαισίου, παροχή κοινωνικής πρόνοιας καθώς και στελέχωση ελλιπών υποδομών για τους μετανάστες ως χρήστες υπηρεσιών υγείας.
Keywords: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Ιατρεία; Μετανάστες; Primary health care; Dispensaries; Immigrants; Μετανάστες; Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Ελλάδα; Κέντρα Υγείας; Λακωνία; Immigrants; Health care; Greece; Medical centres; Lakonia