Αξιολόγηση της επίδοσης των ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων κατά την διάρκεια της πανδημίας - Φενέκος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με τον τόσο επίκαιρο θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, τα οποία μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση και την κατάρρευση των επιτοκίων, παρουσιάζονται ως μια αξιόλογη επιλογή τόσο για το επενδυτικό κοινό, όσο και για τους καθημερινούς αποταμιευτές. Επιπρόσθετα, επιδιώκει να πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση της πορείας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων εν καιρώ πανδημίας μέσα από την σύγκριση των βασικότερων δεικτών που διαθέτουμε προς αυτό τον σκοπό. Αρχικά, αφού παρουσιαστούν συνοπτικά στοιχεία που αφορούν το χρηματοπιστωτικό στερέωμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό, γίνεται μια ταξινόμηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων μέσα στο εν λόγω περιβάλλον, τονίζοντας την συμβολή τους στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Ακολούθως, δίνονται ορισμένες πληροφορίες και επιδιώκεται η επεξήγηση στοιχειωδών εννοιών για την κατανόηση της λειτουργίας τους από το ευρύ κοινό. Επιπλέον τονίζεται το κύριο πλεονέκτημά τους, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, γεγονός το οποίο τα καθιστά ελκυστικά λόγω απαλλαγής από τον μη συστηματικό κίνδυνο. Στη συνέχεια κατηγοριοποιούνται τα Αμοιβαία Κεφάλαια, με βάση τα χρεόγραφα στα οποία επενδύουν το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργητικού τους, επισημαίνοντας τον βαθμό κινδύνου και την προσδοκώμενη απόδοση για κάθε επιμέρους κατηγορία. Τέλος, παρουσιάζεται το σύνολο των Μετοχικών και Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων που προσφέρονται στην ελληνική αγορά και οι επιδόσεις τους κατά τα έτη 2019, 2020 και 2021. Γίνεται αναφορά στους σημαντικότερους δείκτες (ενεργητικό, ετήσια απόδοση) και πραγματοποιείται σύγκριση μεταξύ των Αμοιβαίων Κεφαλαίων κάθε κατηγορίας ξεχωριστά, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τον βαθμό στον οποίο η πανδημία επηρέασε την πορεία τους, καθώς και για την επιτυχία ή την αποτυχία των διαχειριστών τους λαμβάνοντας υπόψη και τους Δείκτες Αναφοράς τους.
Evaluation of the performance of Greek mutual funds during the pandemic
Μ.Δ.Ε. 09
Keywords: Οικονομική κρίση; COVID 19- Πανδημία, 2020 -- Οικονομικές απόψεις; Αμοιβαία κεφάλαια; Πανδημία; Επίδοση; Ελληνικά; Αμοιβαία; Κεφάλαια; Pandemic; Evaluation; Greek; Mutual; Funds