Η Πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα: Εμπειρική έρευνα για την επίδραση των εισερχόμενων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν της Ελλάδας
The Progress of Foreign Direct Investments in Greece: An empirical review for the impact of incoming Foreign Direct Investments on the Gross Domestic Product of Greece

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Παπαδόπουλος, Πέτρος
Ημερομηνία
2017-11-10Επιβλέπων
Λαζαρίδης, ΘεμιστοκλήςΘεματική επικεφαλίδα
Επενδύσεις, Ξένες ; Ανταγωνισμός ; Επενδύσεις, Ξένες--ΕλλάδαΛέξεις κλειδιά
Άμεσες ξένες επενδύσεις ; Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ; Ελλάδα ; ΕπενδύσειςΠερίληψη
Σειρά γεγονότων προκάλεσαν και προκαλούν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Χώρες που αντιμετώπισαν τεράστια εθνικά ζητήματα προσπάθησαν και προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την οικονομική τους κατάσταση στοχεύοντας στην έξοδο από την δίνη της κρίσης και των επιπτώσεών της.
Βάσει της οικονομικής θεωρίας, αναλύεται η θεωρητική σχέση των εξαγωγών, των εισαγωγών και της ανάπτυξης. Ο Ricardo το 1817 διατύπωσε τη σχέση ανάμεσα στις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη όπου σύμφωνα με την θεωρία του μια χώρα μπορεί να εστιάσει στο εμπόριο παράγοντας προϊόντα στα οποία αναγνωρίζεται συγκριτικό πλεονέκτημα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει υψηλότερο επίπεδο εθνικού πλούτου. Ο πυλώνας γύρω από την θεωρία του Ricardo είναι η παραδοχή ότι η επέκταση των εξαγωγών συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη αυξάνοντας το ποσοστό της ακαθάριστης επένδυσης και αυξάνοντας το συντελεστή παραγωγικότητας.
Επίσης, γενική παραδοχή αποτελεί ότι το εμπόριο και πιο ειδικά οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σε μείωση της ανεργίας, σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού πνεύματος, σε μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που έχουν ως αποτέλεσμα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η κατανόηση των παραγόντων που συνεισφέρουν στην επέκταση των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε ξένες χώρες. Παράλληλα, παρουσιάζεται η πορεία των ΑΞΕ στην ελληνική οικονομίας από το 1970 έως το 2016 καθώς και η πορεία των ΑΞΕ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Τέλος, η παρούσα εργασίας στοχεύει στη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις εισερχόμενες ΑΞΕ και στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Αριθμός σελίδων
51Σχολή
Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών ΕπιστημώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών ΣχέσεωνΤίτλος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και ΑυτοδιοίκησηΓλώσσα
ΕλληνικάΟι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: