Το μεταναστευτικό ζήτημα. Η στάση των κατοίκων της πόλης της Κορίνθου απέναντι στους μετανάστες.
Subject
Μετανάστες -- Ελλάδα -- Κυβερνητική πολιτική ; Κόρινθος (Ελλάδα) -- Αποδημία και εποίκηση ; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα ; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- ΕλλάδαKeywords
Μετανάστευση ; Μεταναστευτική πολιτική ; Στάσεις εκπαιδευτικών κατοίκων της Κορίνθου ; Θρησκευτική ταυτότητα μεταναστών - προσφύγωνAbstract
Η μετανάστευση (migration) αποτελεί ένα φαινόμενο κοινωνικό, αδιάκοπο, πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο. Σαφώς οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει σημαντικά τόσο την κοινή γνώμη όσο και την πανεπιστημιακή και επιστημονική κοινότητα. Οι αιτίες της μετανάστευσης είναι πολλαπλές και σύνθετες και η διχοτομική διάκρισή τους δεν μπορεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο ικανοποιητικά. Η Iμεταναστευτική πολιτική Iαναφέρεται για Iπρώτη φορά Iως I«θέμα Iκοινού ενδιαφέροντος» Iγια τα Iκράτη-μέλη Iστη Συνθήκη του Μάαστριχτ I(αρθ.Κ.1. IΣυνθΕΕ), που υπογράφηκε το 1992. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που πραγματεύονται τις στάσεις και την γενικότερη αντίληψη των πολιτών της Ελλάδα για το μεταναστευτικό και τους μετανάστες ειδικότερα και πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θέματος της εν λόγω διπλωματικής εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των στάσεων δείγματος εκπαιδευτικών κατοίκων της πόλης της Κορίνθου απέναντι στους μετανάστες και το μεταναστευτικό ζήτημα. Ως προς το ερευνητικό σκέλος της διπλωματικής εργασίας, για τη συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα και το δείγμα αποτέλεσαν κάτοικοι της πόλης της Κορίνθου, κατά το χρονικό διάστημα από 22/04/2022 έως 15/5/2022 (Ν=120). Το ερωτηματολόγιο χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες ερωτήσεων. Τις γενικές με τα δημογραφικά στοιχεία του δείγματος και τις ειδικές, Ελλάδα και μεταναστευτικό, στάσεις έναντι της μετανάστευσης και των προσφύγων και στάσεις έναντι της θρησκευτικής ταυτότητας. Αποτελείται συνολικά από είκοσι εννέα (29) ερωτήσεις μιας απάντησης αλλά και πολλαπλών επιλογών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί κάτοικοι της πόλης της Κορίνθου είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τη μεταναστευτική πολιτική με μεγάλο ποσοστό του δείγματος να διαφωνεί με τη τακτική που ακολουθείται από τη διαχείριση της κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα. Πλέον, δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ και τις αναφορές τους πάνω σε θέματα του μεταναστευτικού, όπως θεωρούν ότι η παρουσία των μεταναστών στη Ελλάδα κατά την τελευταία 25ετία έχει εντείνει τις τρομοκρατικές ενέργειες, ληστείες, διαρρήξεις, βιασμούς και γενικά πράξεις βίας. Σημαντικό ποσοστό συμφωνεί σε εκπαιδευτικό πλαίσιο ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις των θρησκευτικών εκφάνσεων των μεταναστών γίνονται αποδεκτές και ακόμη ότι δε θα ενοχλούνταν εάν χτιζόταν ένα τζαμί δίπλα από κάποιο σχολείο της πόλης της Κορίνθου.