Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσω της δραματικής τέχνης: έρευνα στο εργατικό δυναμικό ιδιωτικής επιχείρησης στον ιατρικό χώρο
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Σαργολόγος, Φραγκίσκος - Αλέξανδρος
Ημερομηνία
2016-01Επιβλέπων
Λυδάκη, ΆνναΘεματική επικεφαλίδα
Δραματική τέχνη ; Συναισθηματική νοημοσύνηΛέξεις κλειδιά
Δραματική Τέχνη ; Συναισθηματική νοημοσύσηΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας πειραματικής έρευνας είναι η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσω της Δραματικής Τέχνης, με συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης σε εργαζομένους ιδιωτικής επιχείρησης ιατρικών ειδών. Στο ο αυτό και όπως, επεξηγούνται παρακάτω, οφείλουμε να τονίσουμε την σημαντικότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης, ως προς το κομμάτι της κοινωνικής και συναισθηματικής ανέλιξης. Με τη χρήση της Δραματικής Τέχνης ως μέσου καλλιέργειας και πιθανόν ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης, ο ενήλικας είναι ελεύθερος να εκφράσει αυτά που νιώθει σε ένα ασφαλές πλαίσιο, χωρίς να νιώθει ότι κατακρίνεται από τον εμψυχωτή ή τους συνανθρώπους του, που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα της συνεδρίας.
Η πειραματική έρευνα διεξήχθη σε ιδιωτική επιχείρηση ιατρικών ειδών που εδρεύει στην Αθήνα, και βασίστηκε σε εργαλεία και τεχνικές της Δραματικής Τέχνης, όπως έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού. Η διάρκεια του προγράμμματος παρέμβασης ήταν 10 εβδομάδων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 12 συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα επιχείρησης στην Αθήνα. Στην έρευνα επιλέχθηκε ένα δείγμα 14 εργαζομένων ηλικίας 30-40 ετών. Σε συνέχεια της δειγματοληψίας ακολουθήθηκε η διαδικασία της επαναχορήγησης ερωτηματολογιών (test-retest) πριν και μετά το πρόγραμμα παρέμβασης, χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο των Petrides και Furnham, TEIQue-SF. Στην έρευνα πήραν μέρος 14 στελέχη, άνδρες και γυναίκες, ιδίας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια που τους χορηγήθηκαν, καταγράφοντας το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους στις ερωτήσεις, μέσω της επιλογής ενός φυσικού αριθμού μεταξύ 1-7, σύμφωνα με την κλίμακα Likert. Τα ερωτηματολόγια αναλύθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS για την διεξαγωγή έγκυρων στατιστικών αποτελεσμάτων. Για να μελετηθεί η μεταβολή στη Συναισθηματική Νοημοσύνη των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική και επαγωγική στατιστική.
Από την έρευνα, τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και τις ποιοτικές παρατηρήσεις του ερευνητή, διαπιστώθηκε ότι και οι τέσσερις παράγοντες που αφορούν τη συναισθηματική νοημοσύνη στο επίπεδο της προσωπικότητας, όπως η κοιωνικότητα, ο αυτοέλεγχος, η ευημερία και συναισθηματικότητα παρουσίασαν σημαντική αύξηση.
Στις τελικές προτάσεις για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης στους εργαζόμενους της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, διαφένεται τόσο η χρησιμότητα της Δραματικής Τέχνης, ως εργαλείου καλλιέργειας της συναισθηματικής νοημοσύνης όσο και η αναπτυξιακή διάσταση που επιτελεί το δράμα στη δια βίου μάθηση.
Η παρούσα έρευνα αποτελεί την πρώτη ερευνητική απόπειρα μέτρησης της συναισθηματικής νοημοσύνης σε επίπεδο προσωπικότητας, σε ιδιωτική επιχείρηση ιατρικών ειδών στην Ελλάδα, με τεχνικές και εργαλεία της Δραματικής Τέχνης.
Αριθμός σελίδων
178Σχολή
Σχολή Καλών ΤεχνώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Θεατρικών ΣπουδώνΤίτλος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – MA in Drama and Performing Arts in Education and Lifelong LearningΓλώσσα
ΕλληνικάΠεριγραφή
1Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: